Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Fekete szeptember: Kiállítás egy tragikus napról

2021.11.04
14:12
2021.11.04
19:05
Forrás
Pannon RTV
A múltat megidéző pillanatokban részesülhetnek mindazok, akik december végéig a törökbecsei Városi Múzeumba látogatnak.

A nemrégiben kihelyezett tizennyolc fekete-fehér fotót, eredeti dokumentumot, újságcikket, emlékiratot tartalmazó Fekete
szeptember 12 nevű fényképtárlat ugyanis a bánáti település kilencven évvel ezelőtti tragikus történetsorozatának napjáról regél.

A tárlat kiemelten foglalkozik a Stari Bečej és a Jelena kishajóval, ami a XX. század elejétől egészen 1967- ig a Tiszán közlekedett, összekötve ily módon a bácskai és a bánáti embereket. A vízi jármű egy hatalmas vihar során, 1931. szeptember 12- én elsüllyedt, aminek következtében több utas is a vízbe fulladt.

Ezen a napon azonban nem ez volt az egyetlen tragikus esemény, ami megpecsételte a bánáti falubeliek sorsát. A hirtelen érkező ítéletidő ugyanis végigsöpört az egész településen, olyannyira, hogy az ortodox templom tornya is ledőlt.

A törökbecsei Glavaš- házban szervezett fényképtárlat karácsonyig nézhető meg, munkanapokon reggel 8 órától délután 3-ig, szombaton pedig délelőtt 9-től délután 2 óráig.

kiállítás
tárlat
hajó
Törökbecse

Most

21:37, Frissítve: 21:46

Élisabeth Borne lett az új francia miniszterelnök

Emmanuel Macron francia államfő az eddigi munkaügyi minisztert nevezte ki hétfőn új miniszterelnöknek a távozó Jean Castex helyére, aki a hagyományoknak megfelelően benyújtotta lemondását a három héttel ezelőtt újraválasztott köztársasági elnöknek.
19:21

Kijevbe utazik a Vatikán külügyminisztere

A szentszéki diplomáciát vezető Paul Richard Gallagher érsek szerdától Ukrajnában a vallási és politikai élet képviselőivel találkozik, valamint felkeresi a háborús helyszíneket - közölte a Szentszék Twitter-fiókján kedden.

Népszerű