Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Felújításra szorul a Szabadkai Városháza tetőszerkezete

2019-02-12
14:32
2019-02-12
19:25
Forrás
Pannon RTV
A beázás nem számít újdonságnak, az illetékesek a probléma létezéséről már több éve tudnak, de a jelenlegi helyzet szanálását állapotfelmérés kell hogy megelőzze.

Egyre több turista keresi fel Szabadkát, látványosságokra vadászva. Belgrád és Újvidék után Szabadka felfrissülésként hat szecessziós történelmi épületeivel: „Az épületek ebben a városban patinásak és történelmi jelentőségűek. Nagyon tetszenek.”

Az idősebb szabadkai lakosok még emlékeznek a szabadkai Városháza épületén végzett munkálatokra: „Most látom, hogy kellene javítani rajta, de szerintem a mostani nem megfelelő alkalom.”

A több mint száz éves szabadkai Városháza épületén a múlt század hatvanas éveitől folyamatosan folynak kisebb nagyobb javítások. 1991-ben a dísztermet restaurálták teljes egészében. 2000-ben az adóhivatal termeit újították fel, 2011-ben a lépcsőház díszmotívumainak helyreállítását végezték el, ami egyben az utolsó ilyen munka volt az épületben.

Esőzésekkor a padlástér már többször beázott, a szobák, termek mennyezetén is láthatóak a beázások nyomai. Ezért a tetőszerkezet és a csatornarendszer rossz állapota a hibás.

Aleksandar Marković, építőmérnök, Községközi Műemlékvédelmi Intézet, Szabadka: „ A tetőszerkezet pillanatnyilag, ahogy eddig sikerült megvizsgálnunk nagyjából elfogadható állapotban van. Leginkább a tetőszerkezet rongálódott meg a beázás miatt. A cserepek régiek, az épület felépítése óta a tetőn vannak. Porózussá váltak, idejétmúltak és a hőmérséklet-ingadozás, valamint a fagy miatt károsítják a tetőszerkezetet, ami emiatt beázik.”

A Községközi Műemlékvédelmi Intézet szakemberei a több mint 30 ezer négyzetméteres szecessziós épület tetőszerkezetének felújítási projektjén dolgoznak. A Szabadka–Eszék szecessziós turisztikai útvonal IPA-program segíthet Szabadkának a szükséges pénzeszközök biztosításában. Az állapotfelmérés és a helyreállítási dokumentáció elkészítése után következhet a kivitelezés.

Silling Léda, igazgató, Községközi Műemlékvédelmi Intézet, Szabadka: „Ebből a korszakból Szerbia-szerte nem túl sok épület maradt meg, és ekkora méretű, jelentőségű és eredeti funkciójában álló szecessziós épület egyetlen sem. Ezért fontos a szabadkai városháza, ezért lenne fontos a felújítása is. Ez a fajta magyar szecesszió, aminek mi hívjuk, ami itt megvan ezen a vidéken a párhuzamai is mutatják a környező országokban, Romániában is. De nálunk másik ilyen nincsen, ezért fontos, hogy vigyázzunk rájuk és felújítsuk.”

A becslések szerint legjobb esetben is csak három év múlva kezdődhetnek meg a felújítási munkálatok.

Szabadka
Városháza
felújítás
tetőszerkezet
Siling Léda

Most

Népszerű