Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Gyereküléseket kaptak nagybecskereki családok

2019.12.09
16:29
2019.12.09
17:34
Forrás
Pannon RTV
Szerbiában a gyermekek alig valamivel több mint a fele utazik autóülésben, viszont annak helytelen használata is veszélyezteti a gyermek biztonságát.

Ez hangzott el ma a nagybecskereki városházán megtartott előadáson, amelyen 40, októberben született csöppség számára osztottak ki ingyenes autóülést. A szervezők célja, hogy biztonságosabbá tegyék a közlekedést a gyerekek számára.

Pannon RTV/Lukács Attila

Kellemes meglepetésben részesültek azok a nagybecskereki kismamák, akiknek októberben született gyermekük. Ők negyvenen ugyanis autóba való gyerekülést kaptak ajándékba.

Molnár Valéria, szülő, Muzslya: „Nagy örömünkre a városházáról telefonáltak, hívtak bennünket, hogy kapunk egy kisülést a kisbaba számára. Ez nagyon fontos nekünk, mert van autónk ,és fontos a baba biztonsága az utazás alkalmával. Mindenféleképp terveztünk volna egy új autóülést venni, mert van már egy, amit örökölt volna a testvérétől, de az már nem ilyen korszerű. Úgyhogy most ez nagyon jól jött.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Nem elég azonban csak az, hogy az autóban legyen gyermekülés, tudni kell helyesen használni is. Számos baleset bizonyítja, hogy a tudatlanságnak vagy a könnyelműségnek magas ára lehet.

Radivoje Trifunović, oktatási szakmunkatárs, Szerbiai Közlekedésbiztonsági Ügynökség: „Szerbiában a gyerekek mintegy fele használja a gyerekülést. Viszont nagyon nagy azoknak a száma, akik helytelenül használják ezeket. Ebből arra a következtetésre jutottunk, hogy a szülők tudatlanságból nem figyelnek oda a gyermekük biztonságára. Előadásainkon meg akarjuk magyarázni a szülőknek, hogy sok gyermek sérül meg a közlekedésben, legtöbbször, amikor velük utaznak.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A Szerbiai Közlekedésbiztonsági Ügynökség mintegy ötven önkormányzatnak segít az ingyenes gyermekülések beszerzésében.

Saša Santovac, alpolgármester, Nagybecskerek: „Ma negyvenet, korábban pedig hatvan gyermekülést osztottunk ki. Tehát az idén összesen száz ülést adtuk a szülőknek. Azt szeretnénk, ha ez a szám a következő években jelentősen növekedne, hogy minden elsőszülött gyermek kapjon ilyen ülést.”

Az elmúlt öt év alatt, az idei évet leszámítva, 7600 gyerek sérült meg közlekedési balesetben. Közülük kétszázan súlyosan, 65 gyerek pedig életét vesztette.

gyerekülés
Nagybecskerek
közlekedésbiztonság
Radivoje Trifunović
Saša Santovac
Szerbiai Közlekedésbiztonsági Ügynökség

Most

22:44

Harc a melldaganat ellen - A szűrés életet menthet

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, vagy más néven: rózsaszín október. A cél, hogy felhívják a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára. A Közügyek kisfilmjének is az a célja, hogy tudatosítsa a nőkben, hogy van élet a rák után.
22:26

Falugondnokok a terepen

2015-ben létrejött a falugondnoki szolgálat Vajdaságban. A család nélkül maradt idős személyek, a kisnyugdíjasok, illetve a szociális esetek számíthatnak a falu- és tanyagondnokok segítségére.
19:28, Frissítve: 20:02

Hazatalálás

Hazatalálás címmel nyílt meg a magyarkanizsai születésű Pósa Károly kiállítása a helyi Dobó Tihamér Képtárban a községnapi rendezvénysorozat részeként.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.

Fogjunk össze a tiszaszentmiklósi Szarvák családért!

Ismét jó szándékú emberek segítségét kéri a tiszaszentmiklósi Szarvák Krisztina és családja. Az édesanya tavaly egyedül maradt hét gyermekével, miután férje rövid, súlyos betegség következtében elhunyt.