Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Gyereküléseket kaptak nagybecskereki családok

2019-12-09
16:29
2019-12-09
17:34
Forrás
Pannon RTV
Szerbiában a gyermekek alig valamivel több mint a fele utazik autóülésben, viszont annak helytelen használata is veszélyezteti a gyermek biztonságát.

Ez hangzott el ma a nagybecskereki városházán megtartott előadáson, amelyen 40, októberben született csöppség számára osztottak ki ingyenes autóülést. A szervezők célja, hogy biztonságosabbá tegyék a közlekedést a gyerekek számára.

Kellemes meglepetésben részesültek azok a nagybecskereki kismamák, akiknek októberben született gyermekük. Ők negyvenen ugyanis autóba való gyerekülést kaptak ajándékba.

Molnár Valéria, szülő, Muzslya: „Nagy örömünkre a városházáról telefonáltak, hívtak bennünket, hogy kapunk egy kisülést a kisbaba számára. Ez nagyon fontos nekünk, mert van autónk ,és fontos a baba biztonsága az utazás alkalmával. Mindenféleképp terveztünk volna egy új autóülést venni, mert van már egy, amit örökölt volna a testvérétől, de az már nem ilyen korszerű. Úgyhogy most ez nagyon jól jött.”

Nem elég azonban csak az, hogy az autóban legyen gyermekülés, tudni kell helyesen használni is. Számos baleset bizonyítja, hogy a tudatlanságnak vagy a könnyelműségnek magas ára lehet.

Radivoje Trifunović, oktatási szakmunkatárs, Szerbiai Közlekedésbiztonsági Ügynökség: „Szerbiában a gyerekek mintegy fele használja a gyerekülést. Viszont nagyon nagy azoknak a száma, akik helytelenül használják ezeket. Ebből arra a következtetésre jutottunk, hogy a szülők tudatlanságból nem figyelnek oda a gyermekük biztonságára. Előadásainkon meg akarjuk magyarázni a szülőknek, hogy sok gyermek sérül meg a közlekedésben, legtöbbször, amikor velük utaznak.”

A Szerbiai Közlekedésbiztonsági Ügynökség mintegy ötven önkormányzatnak segít az ingyenes gyermekülések beszerzésében.

Saša Santovac, alpolgármester, Nagybecskerek: „Ma negyvenet, korábban pedig hatvan gyermekülést osztottunk ki. Tehát az idén összesen száz ülést adtuk a szülőknek. Azt szeretnénk, ha ez a szám a következő években jelentősen növekedne, hogy minden elsőszülött gyermek kapjon ilyen ülést.”

Az elmúlt öt év alatt, az idei évet leszámítva, 7600 gyerek sérült meg közlekedési balesetben. Közülük kétszázan súlyosan, 65 gyerek pedig életét vesztette.

gyerekülés
Nagybecskerek
közlekedésbiztonság
Radivoje Trifunović
Saša Santovac
Szerbiai Közlekedésbiztonsági Ügynökség

Most

21:24, Frissítve: 21:59

Harry és Meghan lemondott királyi titulusáról

Lemondott királyi titulusáról Harry herceg és felesége, Meghan hercegnő és a továbbiakban egyikük sem lát el hivatalos feladatokat a brit királyi családban - közölte szombat este a Buckingham-palota.
18:51, Frissítve: 18:56

Felkészülési mérkőzést játszott a TSC

Lejátszotta első felkészülési mérkőzését a tavaszi folytatásra a topolyai TSC labdarúgó csapata. Szabó Zoltán együttese a szomszédos, szabadkai Spartacus együttesével 1:1-es döntetlent játszott.

Népszerű

Leégett egy szabadkai autószerelő műhely

Tűz ütött ki ma délelőtt egy autószerelő műhelyben Szabadkán. A Koszovó utcában lévő autószervizben jelentős anyagi kár keletkezett, sérültről azonban nem szólnak a hírek.