Ugrás a tartalomra

A gyűlöletbeszéd ellen tiltakoztak

2024.03.29
09:45
Forrás
Szerbiai RTV, 021.rs, VajMa
Fiatalok egy csoportja blokkolta le csütörtökön az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karát. A tiltakozó egyetemisták Dinko Gruhonjić, a kar professzorának elbocsátását követelték.

A bejáratot székekkel, asztalokkal, valamint láncokkal zárták el. A tüntetők hangsúlyozták, hogy az újvidéki karok hallgatói ellenzik a gyűlöletbeszédet, és nem tűrik az erőszakot sem, majd idézték Gruhonjić néhány kijelentését, amelyek egy dubrovniki konferencia előtt hangzottak el, és amelyről egy vágott videó is elterjedt a közösségi oldalakon.

A Bölcsészkar értesítése szerint az órák és minden egyéb tervezett tevékenység további értesítésig elmarad, mivel a zárlat miatt veszélybe került az egyetemi hallgatók biztonsága és a tanuláshoz való joga, mint ahogyan a kar dolgozóinak biztonsága és munkához való joga is. Az egyetem tantestülete ma déltől hívta össze az intézmény oktatóit az épület elé, akik az órák megtartását kérik.

Újvidék
Újvidéki Egyetem
Bölcsészettudományi Kar
gyűlöletbeszéd
hallgató
Dinko Gruhonjić

Most

21:33, Frissítve: 21:52

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.