Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A helyi zsidók deportálásáról emlékeztek meg ma a szabadkai Zsinagógában

2020.06.16
12:23
2020.06.16
16:34
Forrás
Pannon RTV
76 éve annak, hogy mintegy 4000 zsidót szállítottak el Szabadkáról és még körülbelül további 2 ezret a környező településekről.

A mai megemlékezésen Szabados Róbert, a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke kiemelte: a haláltáborokból 1945 tavasza után csupán 1080 zsidó tért vissza. Mint mondta, jelenleg Szabadkán 250 zsidó él. Szabados Róbert hangsúlyozta: azért tartják a megemlékezést június 16-án, mert 76 évvel ezelőtt ugyanezen a napon indultak útnak a vasúti pályaudvarról tehervonatok.

„Fontos megemlékezni, mert ez mindenkivel megtörténhet. Akkor újjal rámutattak a zsidókra, a zsidóságra. Mindenkire rá lehet mutatni és mindenki cél lehet. Attól függ, hogy milyenek a jelenlegi erőviszonyok a társadalmunkban. Ez a fontos tehát, hogy a másság és az együttélés legyen a fő vezérvonal, hogy a jobb társadalomnak a szerves része lehet mindenki.”

deportálás
Zsinagóga
Szabadka
megemlékezés
Szabados Róbert

Most

19:47, Frissítve: 19:55

Klári néni újra énekelt Moholon

Harmadik alkalommal emlékeztek meg Moholon a Csobolyó Művelődési Egyesület szervezésében emléknappal és gyönyörű dallamokkal Vlasityné Zélity Klára életéről és munkásságáról.
16:00, Frissítve: 19:59

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.

Népszerű

Börtönbe vonul Lagzi Lajcsi

Lopás és vesztegetés miatt 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélték Galambos Lajost, művésznevén Lagzi Lajcsit.