Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Immunizáció a kétnapos szünet után Szabadkán

2021.05.03
14:08
2021.05.03
17:06
Forrás
Pannon RTV
Újdonság, hogy most már 16 év az olthatósági korhatár, és az állapotos nők is beolthatók a Pfizer vakcinájával.
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Az elmúlt napokban jelentősen csökkent az egy nap alatt regisztrált koronavírusos fertőzöttek száma Szerbiában. Ezzel egyidőben országszerte folytatódik az immunizáció. Szabadkán hétfőn is két oltóponton vehették fel a polgárok a védőoltást. A revakcinációra érkezők számára biztosítva volt a Pfizer-BioNTech, a kínai Sinopharm és az orosz Szputnyik V vakcina is. Akik viszont előzetes bejelentkezés nélkül most vették fel az első védőoltást, a Sinopharm és a Szputnyik V közül választhattak.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Szabadkán az ünnepek miatti kétnapos szünet után hétfőn ismét folytatódott az immunizáció. Az érdeklődés továbbra sem lankad, az új városházán kialakított oltóponton már a reggeli órákban is sokan várakoztak az oltásra. Horvát Militicsi Csaba a Pfizer második dózisát vette fel. Nagyon fontosnak tartja az immunizációt. „Hogy minél hamarabb megszűnjön ez a bezártság, meg ez a maszkhordás. Szeretnék kicsit már utazgatni is, világot látni. Most nagyon bezártak lettünk.”

Hasančević Rozália is azt reméli, hogy a védőoltás felvétele megvédi a vírustól, és segít legyőzni a járványt.
„- Jól érzem magamat, nincsen semmi probléma. Majd meglátjuk.
- Bejelentkezett előre?
- Nem jelentkeztem, nem kell előre jelentkezni, úgyhogy jelentkezés nélkül felvettem a vakcinát, a kínait.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Eddig csak a felnőttek vehették fel a védőoltást Szerbiában, most az olthatósági korhatárt 16 évre csökkentették, de kizárólag a Pfizer vakcina esetében. Emellett más változások is vannak. Dr. Bohucki Nebojsa, járványügyi szakorvos, Szabadka: „Nálunk Szerbiában az az újdonság, hogy májustól mindenki, aki terhes, megkaphatja a védőoltást, de kizárólag a Pfizer védőoltást. Azt is el kell mondani, hogy csak az első trimeszter után. Tehát a terhesség nem kontraindikáció, soha nem is volt, de most már hivatalosan is fel lehet venni a védőoltást a várandós kismamáknak. De mondom még egyszer, kizárólag a Pfizer védőoltást.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

A szakember hozzátette, a szoptatás sem kizáró ok a védőoltás felvételéhez, de ezt előbb hivatalos adatokkal kell alátámasztani. Bár Szerbiában még egyelőre nem oltják a szoptató kismamákat, ez hamarosan megváltozhat - véli dr. Bohucki Nebojsa.

vakcina
oltás
új városháza
immunizáció
újraoltás
korhatár
állapotos nők
Dr. Bohucki Nebojsa

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Megszületett Dér Heni gyermeke

Megszületett Dér Heni és Bakos Gergely első gyereke. A szülés ma reggel indult be, mostanra pedig a kisfiuk, Bendegúz is megérkezett.

Zivatarokkal ér véget a májusi nyár

Záporok, zivatarok váltják a nyári meleget. A lehűlés már a hét közepén megérkezik térségünkbe, helyenként erős lesz a szél és viharok is kialakulhatnak.