Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Immunizáció a kétnapos szünet után Szabadkán

2021.05.03
14:08
2021.05.03
17:06
Forrás
Pannon RTV
Újdonság, hogy most már 16 év az olthatósági korhatár, és az állapotos nők is beolthatók a Pfizer vakcinájával.
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Az elmúlt napokban jelentősen csökkent az egy nap alatt regisztrált koronavírusos fertőzöttek száma Szerbiában. Ezzel egyidőben országszerte folytatódik az immunizáció. Szabadkán hétfőn is két oltóponton vehették fel a polgárok a védőoltást. A revakcinációra érkezők számára biztosítva volt a Pfizer-BioNTech, a kínai Sinopharm és az orosz Szputnyik V vakcina is. Akik viszont előzetes bejelentkezés nélkül most vették fel az első védőoltást, a Sinopharm és a Szputnyik V közül választhattak.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Szabadkán az ünnepek miatti kétnapos szünet után hétfőn ismét folytatódott az immunizáció. Az érdeklődés továbbra sem lankad, az új városházán kialakított oltóponton már a reggeli órákban is sokan várakoztak az oltásra. Horvát Militicsi Csaba a Pfizer második dózisát vette fel. Nagyon fontosnak tartja az immunizációt. „Hogy minél hamarabb megszűnjön ez a bezártság, meg ez a maszkhordás. Szeretnék kicsit már utazgatni is, világot látni. Most nagyon bezártak lettünk.”

Hasančević Rozália is azt reméli, hogy a védőoltás felvétele megvédi a vírustól, és segít legyőzni a járványt.
„- Jól érzem magamat, nincsen semmi probléma. Majd meglátjuk.
- Bejelentkezett előre?
- Nem jelentkeztem, nem kell előre jelentkezni, úgyhogy jelentkezés nélkül felvettem a vakcinát, a kínait.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Eddig csak a felnőttek vehették fel a védőoltást Szerbiában, most az olthatósági korhatárt 16 évre csökkentették, de kizárólag a Pfizer vakcina esetében. Emellett más változások is vannak. Dr. Bohucki Nebojsa, járványügyi szakorvos, Szabadka: „Nálunk Szerbiában az az újdonság, hogy májustól mindenki, aki terhes, megkaphatja a védőoltást, de kizárólag a Pfizer védőoltást. Azt is el kell mondani, hogy csak az első trimeszter után. Tehát a terhesség nem kontraindikáció, soha nem is volt, de most már hivatalosan is fel lehet venni a védőoltást a várandós kismamáknak. De mondom még egyszer, kizárólag a Pfizer védőoltást.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

A szakember hozzátette, a szoptatás sem kizáró ok a védőoltás felvételéhez, de ezt előbb hivatalos adatokkal kell alátámasztani. Bár Szerbiában még egyelőre nem oltják a szoptató kismamákat, ez hamarosan megváltozhat - véli dr. Bohucki Nebojsa.

vakcina
oltás
új városháza
immunizáció
újraoltás
korhatár
állapotos nők
Dr. Bohucki Nebojsa

Most

22:29

A hatodik napon

Tartalmas program vár a szerb sportolókra a tokiói olimpia 6. napján, a magyarok is újabb döntőkre készülnek.
17:45, Frissítve: 19:31

Mikor jöhet a harmadik dózis?

Konkrét döntések nem születtek, viszont több ajánlást is megfogalmaztak a köztársasági válságstáb mai ülésén. A lehetséges korlátozó intézkedésekről is egyeztettek.
15:34, Frissítve: 16:32

Szóval, rímmel, színházzal Óbecsén

Drámatábort szerveztek idén is Óbecsén, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben. A résztvevők a bábozással és a mozgásszínházzal ismerkednek. A tanultakat pénteken gálaműsorban mutatják meg a közönségnek.

Népszerű