Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Jelentős beruházások valósulhatnak meg 2023-ban Szabadkán

2023.01.19
11:55
2023.01.19
17:21
Forrás
Pannon RTV
Újabb, mintegy 500 háztartás csatlakozhat a gázvezetékekre Szabadkán. Bővül a víz- és szennyvízhálózat is, ami a környező településeket is érinti, a többi között Ludast, Noszát, Hajdújárást, és emellett Palicson is lesznek újítások.

Szabadka Városi Képviselő-testülete jóváhagyta a Szabadka által alapított 14 közvállalat és kft. 2023-as működési tervét. Egyebek mellett a felsoroltak is szerepelnek az idei tervekben.

Idén is jelentős beruházásokat tervez a Park Palics kft. Elkészül az új fürdőkomplexum, az eszközök erre biztosítottak, valamint egy parkoló is lesz a wellness központ mellett, amelynek munkálatai szintén folyamatban vannak és be is fejeződnek a fürdővel egyidejűleg. Modernizálják a tóparti sétányt a Prezident Hotel és a férfi strand között.

A víz- és a szennyvízhálózat is tovább bővül Szabadkán és környékén, a Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat is komoly tervekkel készült 2023-ra.

Nágel János, önkormányzati frakcióvezető, VMSZ: „Részükre a városi költségvetésből 80 millió dinár van biztosítva a beruházásokra, a saját eszközeikből pedig még 40 millió dinárt fognak beruházni. Itt megemlíteném a Zorka Helyi Közösség területén lévő négy utca vízvezeték-hálózatának a kiépítését, ez már tavaly megkezdődött, az idén fog befejeződni. Új kútnak az építése, az egyik Csantavéren, a másik az első vízgyűjtő-terület területén, ide tartozik még a vízvezeték-hálózat kiépítése az ipari park területén, tehát jelentős beruházásokat végez ez a közvállalat.”

A közvállalatok és kft.-k idei működési tervét Szabadka Városi Képviselő-testülete elfogadta, azonban Szabadka Polgári Mozgalma vitatta azt a tényt, hogy a Szabadkai Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat számára az idei évre kevesebb eszközt láttak elő, mint tavaly.

Miroslav Milojević, önkormányzati frakcióvezető, Szabadka Polgári Mozgalma: „Ez az infláció mellett, ami most 15,2 százalékos, azt jelenti, hogy a kommunális közvállalataink gazdasági ereje sokkal kisebb. Minden emelés, nem csak az infláció, hanem minden áremelés, ami ennek következménye. A kommunális közvállalatok sokkal kevesebbet kapnak, mint tavaly, ez pedig kihatással lesz ezen közvállalatok munkájának minőségére.”

A VMSZ szerint ez nem így van. A párt frakcióvezetője kiemelte, jelentős összegeket irányoztak elő beruházásokra és a csökkenés egyáltalán nem általános trend. Kiemelte, számítanak még tartományi és köztársasági eszközökre is.

Kern Imre alpolgármester pedig hozzátette, a vállalatok teljes mértékben betartották a város és a köztársasági kormány előírásait, amit a költségvetésben megfogalmazott. „Máshogy ezt nem is lehetett volna. Kritika érte az ellenzék részéről a programokat, hogy nincs elég pénz a beruházásokra. Az igaz, hogy nincs elég pénz, de az volt az elsődleges cél, hogy működtessük az egész rendszert és ha tudjuk működtetni a rendszert, akkor az már hatalmas eredmény, hogy az embereknek legyen fűtése, gázellátása, vízvezetéke, szennyvízelvezetés, kommunális hulladék elhordása, vagy Palics úgy legyen karban tartva, ahogy eddig volt.”

A Városi Tanács ellőtt még egy feladat áll, az hogy elfogadja a költségvetési eszközökkel rendelkező vállalatok külön programjait. Erre a következő csütörtökön kerül sor, így a vállalatok teljes kapacitással működhetnek, a tervek szerint - tette hozzá Kern Imre.

VKT
Városi Képviselő-testület
Szabadka
Nágel János
Miroslav Milojević
Kern Imre
gázhálózat
vízhálózat
szennyvízhálózat

Most

Népszerű