Ugrás a tartalomra
Panon RTV/Kovács Róbert

Kárpát-medencei tűzoltó találkozó Kishegyesen

2021.11.20
20:29
2021.11.20
21:33
Forrás
Pannon RTV
Első alkalommal találkoztak a Kárpát-medencei Magyar Tűzoltó Testületek Vajdaságban. A találkozót a kishegyesi Maronka Károly Tűzoltó Testület szervezte.
Panon RTV/Kovács Róbert

A tűzoltócsapatok hagyományőrző versenyen mérték össze tudásukat a kishegyesi piactéren. Gunarasról, Szabadkáról, Budapestről és az erdélyi Székelykeresztúrról is érkeztek önkéntes tűzoltók.

Szali Mózes, önkéntes tűzoltó, Székelykeresztúr, Románia: „Mint minden gyereket, engem is motivált az a gyerekkori álom, hogy tűzoltó legyek és akár mentős is. Így ebből kifolyólag most a fő foglalkozásom, az a mentőszolgálat, és szabadidőmben önkénteskedem. A székelykeresztúri Villám Önkéntes Tűzoltó Egyesületet vezetem.”

Szvoreny Tibor 11 éves kora óta önkéntes tűzoltó Kishegyesen. Mint mondta, családjában szinte minden férfi önkénteskedett, ezért nem volt kérdés, hogy ő is csatlakozzon. A legnagyobb probléma, hogy kevés a fiatal önkéntes, ezek a találkozók pedig ösztönözhetik őket.

„Hogy minél több fiatal legyen és megbecsüljék az önkéntes tűzoltó testületeket, mert sok helyen tönkretették, itt a községben is, és hogy ez mindig legyen. Minden faluban nem ártana.”

Panon RTV/Kovács Róbert

A kishegyesi önkéntes tűzoltó testület tagjai 7 évvel ezelőtt vettek részt egy hasonló hagyományőrző találkozón Budapesten. Innen jött számukra az ötlet, hogy szervezzenek egy versenyt, ahol a Kárpát-medencei magyar tűzoltó egyesületek találkozhatnak.

Szűgyi István, elnök, Maronka Károly Önkéntes Tűzoltó Testület, Kishegyes: „Úgy érzem, hogy első próbálkozásra ennyi csapattal és ennyi nézővel a hátunk mögött ez egy biztató jel, hogy esetleg, ha a jövőben tovább tudjuk folytatni, akkor ezt mindenféleképp meg lehet csinálni, meg lehet szervezni.”

A találkozó alkalmával újraszentelték a kishegyesi tűzoltó testület udvarában az árvizek és tűzvészek ellen védő szentnek, Szent Flóriánnak felállított szobrot.

Kárpát-medencei Magyar Tűzoltó Testületek
tűzoltó
önkéntes
Kishegyes
Maronka Károly Önkéntes Tűzoltó Testület
Szűgyi István

Most

14:15, Frissítve: 14:25

A hétvégén Folk Music Fest

Május 27-én és 28-án tartják a nyolcadik Folk Music Fest népzenei fesztivált a Palicsi Vigadó teraszán. Pénteken a Juhász zenekar nyitja meg a koncertsorozatot, szombaton délután fiatal népzenei együttesek fellépésével folytatódik a rendezvény.
12:21

Nemezeltek a magyarkanizsai gyerekek

A nemezelés alapjait sajátíthatták el a magyarkanizsai fiatalok a Dobó Tihamér Képtárban szerda délelőtt. A negyedik osztályos diákok a nemezt, mint anyagot és a felhasználási lehetőségeit is megismerhették.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.