Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Külföldön tanuló hallgatók is kaphatnak majd ösztöndíjat Zentán

2021.12.23
16:53
2021.12.23
17:26
Forrás
Pannon RTV
Külföldi felsőoktatási intézményben tanuló diákok is kaphatnak majd ösztöndíjat Zentán - erről is döntöttek a képviselők mai ülésükön. Elfogadták a jövő évi költségvetést is, a tervek között pedig a medencére vonatkozó fejlesztéseket is jóváhagytak.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Módosították és kiegészítették a hallgatói ösztöndíjakról szóló szabályzatot Zentán. Olyan hallgatók is kaphatnak ezentúl önkormányzati ösztöndíjat, akik külföldön folytatják felsőfokú tanulmányaikat.

Berze Gizella, a Zentai Diáksegélyező Egyesület elnöke: „Ehhez adtam hozzá az én javaslatomat, miszerint talán valamiféle motivációt jelentene a hazajövetelhez az, ha a szerződésbe belefoglalják azt, hogy vagy ugyanannyi évet itthon dolgozzon, amennyit ösztöndíj támogatásban részesült, vagy pedig visszafizetési kötelezettséget írjanak a szerződésben.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A hallgatói ösztöndíjak a hiányszakmák betöltésére irányulnak, és ezentúl a rendelkezésre álló helyek felére jelentkezhetnek olyan felsőfokon tanuló hallgatók, akik helyiek, csak külföldön folytatják tanulmányaikat.

Juhász Attila, oktatással és művelődéssel megbízott tag, Zenta KT: „Az idei évben 18 olyan ösztöndíjasa van a városnak, akik továbbra is kapják a városi ösztöndíjat, és újabb 10 ösztöndíjasra lesz lehetőségünk. Ha nem álpatriotizmussal, hanem valós szükségletek, valós kielégítésében gondolkodunk, akkor egyértelmű, hogy a hazai felsőoktatási intézmények nem tudnak biztosítani ennek a közösségnek a számára minden téren hiányszakmákban szakembert.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A jövő évre tervezett költségvetés mintegy 950 millió dinárt tesz ki.

Sztantity Szebasztián, gazdasággal és idegenforgalommal megbízott tag, Zenta KT: „El kell mondani, hogy ha jövőre sikerült befejeznünk a kanalizációs hálózatot, ami 8 utcából hiányzik, akkor Zenta lesz Szerbiában az első község, ahol a kanalizációs hálózat is teljes, illetve a kanalizációs vizeknek a tisztítása is folyamatos.”

Előlátták a városi medence lefestését, illetve egy új gyermekmedence tervének az elkészítését is.

Zenta
KKT
Községi Képviselő-testület
ösztöndíj
hallgató
Berze Gizella
Juhász Attila
Sztantity Szebasztián

Most

14:15, Frissítve: 14:25

A hétvégén Folk Music Fest

Május 27-én és 28-án tartják a nyolcadik Folk Music Fest népzenei fesztivált a Palicsi Vigadó teraszán. Pénteken a Juhász zenekar nyitja meg a koncertsorozatot, szombaton délután fiatal népzenei együttesek fellépésével folytatódik a rendezvény.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.