Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Külföldön tanuló hallgatók is kaphatnak majd ösztöndíjat Zentán

2021.12.23
16:53
2021.12.23
17:26
Forrás
Pannon RTV
Külföldi felsőoktatási intézményben tanuló diákok is kaphatnak majd ösztöndíjat Zentán - erről is döntöttek a képviselők mai ülésükön. Elfogadták a jövő évi költségvetést is, a tervek között pedig a medencére vonatkozó fejlesztéseket is jóváhagytak.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Módosították és kiegészítették a hallgatói ösztöndíjakról szóló szabályzatot Zentán. Olyan hallgatók is kaphatnak ezentúl önkormányzati ösztöndíjat, akik külföldön folytatják felsőfokú tanulmányaikat.

Berze Gizella, a Zentai Diáksegélyező Egyesület elnöke: „Ehhez adtam hozzá az én javaslatomat, miszerint talán valamiféle motivációt jelentene a hazajövetelhez az, ha a szerződésbe belefoglalják azt, hogy vagy ugyanannyi évet itthon dolgozzon, amennyit ösztöndíj támogatásban részesült, vagy pedig visszafizetési kötelezettséget írjanak a szerződésben.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A hallgatói ösztöndíjak a hiányszakmák betöltésére irányulnak, és ezentúl a rendelkezésre álló helyek felére jelentkezhetnek olyan felsőfokon tanuló hallgatók, akik helyiek, csak külföldön folytatják tanulmányaikat.

Juhász Attila, oktatással és művelődéssel megbízott tag, Zenta KT: „Az idei évben 18 olyan ösztöndíjasa van a városnak, akik továbbra is kapják a városi ösztöndíjat, és újabb 10 ösztöndíjasra lesz lehetőségünk. Ha nem álpatriotizmussal, hanem valós szükségletek, valós kielégítésében gondolkodunk, akkor egyértelmű, hogy a hazai felsőoktatási intézmények nem tudnak biztosítani ennek a közösségnek a számára minden téren hiányszakmákban szakembert.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A jövő évre tervezett költségvetés mintegy 950 millió dinárt tesz ki.

Sztantity Szebasztián, gazdasággal és idegenforgalommal megbízott tag, Zenta KT: „El kell mondani, hogy ha jövőre sikerült befejeznünk a kanalizációs hálózatot, ami 8 utcából hiányzik, akkor Zenta lesz Szerbiában az első község, ahol a kanalizációs hálózat is teljes, illetve a kanalizációs vizeknek a tisztítása is folyamatos.”

Előlátták a városi medence lefestését, illetve egy új gyermekmedence tervének az elkészítését is.

Zenta
KKT
Községi Képviselő-testület
ösztöndíj
hallgató
Berze Gizella
Juhász Attila
Sztantity Szebasztián

Most

15:23, Frissítve: 16:50

Dulakodásig fajult a parlamenti ülés

Miután Aleksandar Vučić ismertette a Koszovóról szóló jelentést a köztársasági parlamenti képviselők rendkívüli ülésén, megkezdődött a vita a Pristinával folytatott tárgyalásokról.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.