Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Leleplezték Bíró Károly szobrát Szabadkán

2021.06.04
15:00
2021.06.04
18:02
Forrás
Pannon RTV
Bíró Károly egykori szabadkai polgármester szobra a város főterén, a városháza mellett kapott helyet. Bíró Károly 1902 és 1918 között állt Szabadka élén. Neki köszönhető a mai Városháza megépülése és a szecessziós városkép kialakulása is.

Bíró Károly szobrát Pásztor István, a VMSZ elnöke leplezte le. Bíró Károly 1902 és 1918 között állt Szabadka élén. Neki köszönhető a mai Városháza megépülése és a szecessziós városkép kialakulása is.

Horvát Tímea, a Bíró Károly Alapítvány elnöke: „Visszahoztuk azt a polgármestert Szabadka történelmében, aki szinte teljes mértékben, ahogy hallottunk Szabadka és Palics szecessziós örökségét álmodta, tervezte és valósította meg. Ez régi tartozás a szabadkaiak részéről, hogy ilyen módon adózzunk neki.”

Pannon RTV

Maga a szobor Lantos Györgyi és Máté István magyarországi szobrászművészek alkotása, és a szabadkai Antal Mihály öntödéjében készült. Bíró Károly szoboralakja mellett egy régi stílusú plakátoszlop is helyet kapott, amelyen az egykori polgármester Szabadkáért tett érdemei olvashatóak magyar, szerb, horvát és angol nyelven.

Dr. Pásztor Bálint, a szabadkai VKT elnöke: „Bíró Károly hazatalált, fogalmazhatunk. Szabadka legsikeresebb polgármestere volt és a második leghosszabb hivatali idő fűződik a nevéhez, 16 éven keresztül állt ennek a városnak az élén, de nem a hivatali idő hosszúsága az ami őt naggyá tette, hanem az, hogy felépítette a városházát, a női fürdőt Palicson, a víztornyot, a Vigadó épületét szintén Palicson. Megteremtette azt a Szabadkát, amelyet mi szeretünk, amelyhez mi ragaszkodunk. Egy olyan közép-európai szecessziós várost, amelyet mi igyekszünk megőrizni.”

Bíró Károly szobra méltó helyet kapott Szabadka központjában - mondta Hajnal Jenő. A Magyar Nemzeti Tanács elnöke szerint a vajdasági magyarság büszke lehet az egykori polgármesterre.

„Itt Szabadkán olyan helyet kapott, amely jelképezi azt az erőt, amely a szabadkai magyarságban, a délvidéki, vajdasági magyarságban adott. Ez az erő pedig arról szól, hogy itt vagyunk, jelen vagyunk a szülőföldünkön és azokat az értékeket, amelyeket Bíró Károly felépített, örökségül hagyott, megőrizzük.”

Pannon RTV

Pásztor István kiemelte, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke példaként tekint a modern Szabadkát megteremtő polgármesterre, azonosul azokkal az értékekkel amiket Bíró Károly is képviselt. A VMSZ elnöke hozzátette, céljuk a város belső erőforrásaira támaszkodva az itt élő emberek mentalitásának tiszteletben tartásával, olyan közép-európai városi miliő megteremtése, amely élhető várost, biztos egzisztenciát, erőteljes fejlődést jelent.

„Úgy vélem ezt vállalni, képviselni tettekkel és felelősséggel érdemes. A politikai együttműködés is partnerkeresés is tettekre és felelősségekre alapozódik. Ugyanilyen Bíró Károly szobrának és a hozzá kapcsolódó kompozíciónak az elhelyezése. Erőteljes jelentéssel üzenettel, legalábbis nekem ez az egyértelmű szándékom. Ez az üzenet pedig nem más, mint az egyértelmű beszéd a közös múltunkról.”

Pannon RTV

Az eseményen többek között jelen volt, Stevan Bakić, Szabadka polgármestere és Csallóközi Eszter, Magyarország szabadkai főkonzulja is.

Pannon Televízió
Bíró Károly
Szabadka
Pásztor István
Horvát Tímea
Hajnal Jenő

Most

22:44

Harc a melldaganat ellen - A szűrés életet menthet

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, vagy más néven: rózsaszín október. A cél, hogy felhívják a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára. A Közügyek kisfilmjének is az a célja, hogy tudatosítsa a nőkben, hogy van élet a rák után.
22:26

Falugondnokok a terepen

2015-ben létrejött a falugondnoki szolgálat Vajdaságban. A család nélkül maradt idős személyek, a kisnyugdíjasok, illetve a szociális esetek számíthatnak a falu- és tanyagondnokok segítségére.
19:28, Frissítve: 20:02

Hazatalálás

Hazatalálás címmel nyílt meg a magyarkanizsai születésű Pósa Károly kiállítása a helyi Dobó Tihamér Képtárban a községnapi rendezvénysorozat részeként.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.

Fogjunk össze a tiszaszentmiklósi Szarvák családért!

Ismét jó szándékú emberek segítségét kéri a tiszaszentmiklósi Szarvák Krisztina és családja. Az édesanya tavaly egyedül maradt hét gyermekével, miután férje rövid, súlyos betegség következtében elhunyt.