Ugrás a tartalomra
Mátyás király

Mátyás-szobrot állítanak fel Szabadkán

2018-02-28
14:27
2018-02-28
20:27
Forrás
MTI
Az egész alakos szobor még az idén a helyére kerül.

Szobrot emelnek Szabadkán Mátyás királynak a róla elnevezett utcában még ebben az évben - erről döntött a Városi Tanács. Az emlékmű magánadományból épül fel annak alkalmából, hogy a magyar kormány a 2018-as évet Mátyás király-emlékévének nyilvánította.

Corvin Mátyást, születési nevén Hunyadi Mátyást, a köznyelv gyakran csak Mátyás királynak, az igazságosnak nevezi. A történelem a nagy magyar uralkodók közé sorolja őt. 32 éven át uralkodott. Magához Szabadkához is különösképp köthető a magyar uralkodó. A város nem csak a Hunyadi család tulajdonában volt, de Mátyás király többször is ellátogatott ide.

Mészáros Zoltán, történész: „Szabadkát a Hunyadiak már jóval Mátyás király kora előtt birtokolták, és így történt meg az, hogy Szilágyi Miklós birtoka lett, aki anyai ágon rokona Hunyadi Mátyásnak. Amikor Szilágyi Miklós utód nélkül halt meg, akkor Szabadka visszakerült a király birtokai közé 1459-ben. Ő ezt a birtokot ő tovább adta a Pongrác családnak, ugyanis a déli határok védelmében ez a család jeleskedett.”

A történész hozzátette, Hunyadi Mátyás a szerb nemzet szempontjából is jelentős. Befogadta a szerb nemeseket és azok követőit az országba majd birtokokat adományozott nekik.

Szabadka Város Tanácsa tegnapi ülésén fogadta el a határozatot a szoboremelésről, méghozzá a királyról elnevezett utcában.

Horvát Tímea, alpolgármester, Szabadka: „A szoborállító bizottság egyhangúlag támogatta ezt a javaslatot, amelyet később a városi tanács elé terjesztett elfogadásra. A városi tanács azon ülésén, amelyen elfogadásra került ez a határozat, szintén egyhangúlag lett megszavazva és így kerül majd sor pénteken a Városi Képviselő-testületi ülésre, ahol minden, reményeink szerint, egyhangúlag lesz megszavazva, mert a mai egyeztető tanácsülésen, ahol a Városi Képviselő-testület frakcióvezetői vettek részt, az ellenzéki frakcióvezetők is úgy nyilatkoztak, hogy támogatni fogják ezt a javaslatot.”

Az ötlet Csákány Lajos, ismert vajdasági üzletembertől származik, aki több kávézót is üzemeltet az utcában. Az egészalakos szobron két felirat kap helyet, az egyiken az lesz olvasható, hogy Matthias Rex, a másikon pedig a felállítást finanszírozó személy neve és a szoborállítás időpontja szerb, horvát és magyar nyelven.

2018-at a magyar kormány döntése alapján Mátyás király emlékévvé nyilvánították. Mátyást 560 évvel ezelőtt választották királlyá, valamint az idei egyben születésének 575. évfordulója.

Mátyás király
Mátyás király-emlékév
Szabadka
szobor

Most

Népszerű

kokain por

Kokainfogás Röszkén

Százmillió forint értékű kokainfogás volt a röszkei határátkelőn – tájékoztat a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

Pöcegödörbe dobta kisbabáját

Megölte újszülött gyermekét egy 25 éves nő az Apatin melletti Szondon. Sajtóinformációk szerint az anya a csecsemőt az udvarban található szennyvízgödörbe dobta.