Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Még Kínából is érkezett pálinkaminta a bácskossuthfalvi versenyre

2021.01.30
18:57
2021.01.30
21:11
Forrás
Pannon RTV
Bár a hagyományos Kisüsti Verseny és a Kocsonyafesztivál idén a járványhelyzet miatt elmaradt, a pálinka- és kocsonyaminták értékelését és az eredményhirdetést megtartották Bácskossuthfalván.

A szervezők elmondták, nem akarták megszakítani a többéves hagyományt, azonban a következő fesztivált már nagyobbra tervezik, mint az eddigieket. A helyzet ellenére azonban az idei szemle is szolgált meglepetéssel, ugyanis még Kínából is érkezett pálinkaminta a versenyre.

Összesen 502 párlat, 16 kategóriába sorolva versenyzett idén a bácskossuthfalvi hetedik Kisüsti Fesztiválon. Sárgarépa, uborka, tök sőt gabona és banán párlatokat is értékelhetett, kóstolhatott idén a zsűri. Persze a már klasszikusnak számító alma, körte, birs, barack és cseresznyepálinkák is versenyeztek. Érkeztek párlatok Szerbiából, Magyarországról, Horvátországból, Szlovákiából sőt Kínából is. Fábrik Attila, a Kisüsti szervezője elmondta, a minőségi, érett gyümölcs mellett a cefre elkészítése is nélkülözhetetlen a jó pálinka kifőzéséhez: "Mikor megindul a második főzés, mi kétszer főzzük, amikor megindul a második főzés, mindig el kell venni a "rézelejét" - mi úgy hívjuk, hogy "rézeleje", az az erős metil-aldehidek, amelyek elnyomják a gyümölcs jellegzetes illatát. Amikor bíráljuk a pálinkát, az első az, hogy megszagoljuk és akkor már érződik, hogy a pohárban egy tiszta gyümölcs illatot érzünk-e, ami dominál, amiről megállapítjuk, hogy ez egy jó körte pálinka. Ha benne marad a "rézeleje", az egy szúrós, kellemetlen szagot ad."

Pannon RTV

A bácskossuthfalvi Ady Endre Művelődési Központ adott helyszínt az idei díjkiosztónak. 25 serleg talált gazdára, a szervezők pedig elmondták, a minták csaknem 75 százalékát díjazták. A zentai Bilicki István például 25 párlattal nevezett, azonban a megmérettetés bajnoka mégis a padéji Szabácsi Eduárd birspálinkája lett: "Körülbelül 350 kiló gyümölcsöt pucoltunk ki, abból sok ki lett dobva, mert hibás volt a gyümölcs, de lett két nagy hordóval, úgyhogy én elégedett vagyok, nekünk elég lesz jövőig."

Bár a megszokott Kocsonyafesztivál elmaradt, a zsűri 10 mintát minősíthetett bácskossuthfalvi, hagyományos és különleges kategóriákban. A legjobb a zombori Buda István munkája lett: „Egyszerű a recept. Jól meg kell főzni, jól meg kell mosni elő kell készíteni az alapanyagot, fokhagymával, sóval hagyma és egy kis fűszer kell hozzá és ennyi az egész és türelem, és a kocsonyát 300 percig kell főzni."

Pannon RTV

A járványhelyzet felülírta a szervezők eredeti terveit, ennek ellenére, ha visszafogott keretek között is, de minősítették a negyedik Kocsonyafesztiválra beérkezett munkákat:

Tímár Gabriella, szervező: "Szeretnénk a jövő évben, amennyiben ezt megengedi a helyzet egy picit továbbgondolni, egy kicsit újítani, bővíteni nagyobbá tenni főleg azért, hogy idén inkább házi bajnokságra kellett, hogy szűkítettük a kört a gyülekezési tilalmak miatt."

Jövőre gasztronómiai és kulturális programokkal szeretnék színesíteni a rendezvényt, mondták a szervezők.

pálinka
kocsonya
Bácskossuthfalva
verseny
eredmény

Most

17:50, Frissítve: 18:23

Egy délután Arannyal

Megtartották az Egy délután Arannyal elnevezésű képzőművészeti és irodalmi versenyt az oromhegyesi Arany János Általános Iskolában. Közel 50 felsős diák, három kategóriában mutatta be Arany János munkásságát, illetve Arany és Petőfi barátságát.

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.