Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Óvári Dániel

Megemlékezés Temerinben

2023.03.19
13:28
2023.03.19
16:23
Forrás
Pannon RTV
Temerinben is megemlékeztek az 1848/49-es forradalomról és szabadságharcról. Az ottani magyar közösség alkalmi ünnepi műsort tartott a helyi színházteremben.

Az ünnepségen fellépett a helyi néptánccsoport, a citerazenekar, az asszony- és a férifikórus, illetve a Jáccunk Trupp nevű színjátszó csoport is.

Zelenka Máté, Temerin: „A hazaszeretet, a nemzet és minden kapcsolódik. Ezt kell átadni, és remélem, hogy ezt átérezte a közönség.”

Erdélyi Lenke, Temerin: „Ez egy Galga menti néptánc anyag volt, amit egy kicsit felöltöztettünk március 15-ére. Olyan inget adtunk rá, ami kicsit az emléknaphoz passzolt. A táncanyagunk az maradt a Galga menti, de a dalokkal fűszereztük meg a koreográfiánkat, hogy az illjen ehhez az emléknaphoz.”

Guszton András, a Magyar Nemzeti Tanács tagja szerint a temerini magyar közösség ezúttal is megmutatta, hogy erős és szeretné megőrizni a hagyományait.

„Minden nemzedéknek meg kell vívnia a kisebb vagy nagyobb szabadságharcát, és számos esetben a történelem során bizonyítottuk, hogy igazunk van, és mi akkor is tovább vittük a dolgot, amikor mások nem vették észre, hogy mit csináltunk.”

Az alkalmi műsort hagyományosan a helyi Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.

Varga Flórián, elnök, Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület, Temerin: „A fiatalok lelkesen készültek, fiatal csapat is szervezi a műsort, ennek nagyon örülünk. Végül is ez a fiatalságnak az ünnepe, tudjuk mit jelent a március 15-e.

A műsort színházi, verses és zenés produkciók gazdagították.
 

Temerin
1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc

Most

21:20, Frissítve: 21:25

Bántalmazta lányát egy nő Pancsován

A dél-bánáti városban letartóztattak egy 32 éves nőt, mert a gyanú szerint erőszakosan bánt lányával, sértegette, gúnyolta, szidta, kezeit a babaetetőhöz kötözte és kidobta a teraszra.
19:59, Frissítve: 20:08

Vízválság

Az évtized végére 40%-kal több édesvízre lesz szükségünk, mint amennyi elérhető lesz - állítják a szakértők.
19:21, Frissítve: 19:38

Ketyeg az éghajlati időzített bomba

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület kiadta legutóbbi jelentésének összefoglalóját, amelyben a tudósok rámutatnak, hogy nincs sok időnk az éghajlatváltozás elleni küzdelem megnyerésére, ezért a kibocsátások mielőbbi csökkentésére lenne szükség.

Népszerű

Mától igényelhető a nyugdíjas kártya

A Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap kirendeltségeiben vagy elektronikus úton mától lehet igényelni a nyugdíjas kártyát, amely azonosításra szolgál bizonyos kedvezményekre való jogosultság érvényesítésekor.