Ugrás a tartalomra
pixabay.com/bernswaelz

Megemlékezés a topolyai zsidók deportálásának évfordulója alkalmából

2018.06.03
13:50
2018.06.03
16:22
Forrás
Pannon RTV
A Mementóra az egykori áldozatok Izraelbe kivándorolt leszármazottai is minden évben hazalátogatnak. A topolyai koszorúzáson részt vett Noa Levy, Izrael belgrádi konzulja is.

Megemlékezést tartottak ma topolyai zsidók deportálásának 74. évfordulója alkalmából a helyi Zsidó Temetőben.

1941-ben Topolyán több mint 400 zsidó élt. Elhurcolásuk 1944 áprilisa és júniusa között történt. Legtöbbjüket Auschwitzbe deportálták. Munka- és haláltáborokba kerültek. Nagyon kevesen tértek vissza. Akiknek sikerült, azok később Izraelbe vándoroltak ki.

2002-ben újították fel a topolyai Zsidó Temetőt, azóta rendszeresen karbantartják és megszervezik az itt felállított emléktáblánál a Mementót. Adam Vlado nagyszüleit is deportálták. Ő maga Izraelből utazik haza a topolyai megemlékezésre minden évben. „Múlt évben elhoztam az unokáimat, hogy azok is lássák, az idén elhoztam három párt, ismerőseimet, és még fog jönni három pár, akiknek szülei itt születtek Topolyán, de ők már Izraelben születtek. Én még Topolyán születtem.”

A haláltáborokban legyilkolt topolyai zsidók földi maradványai ismeretlen helyeken nyugszanak, emléküket a nevüket tartalmazó tábla őrzi. Nemcsak a zsidóságnak, hanem Topolya minden polgárának emlékeznie kell arra, hogy egykor zsidók is együtt éltek itt a többi néppel, békében és egyetértésben - emelte ki a megemlékezésen Noa Levy, Izrael belgrádi konzulja.

A topolyai megemlékezésen évről-évre felidézi az egykori szomorú eseményeket Pejin Attila, a Zentai Városi Múzeum vezetője. „Két hullámban deportálták őket, az egyik Szeged közbeejtésével Baján keresztül és azután különféle haláltáborokba, viszont voltak olyan közösségek, akiket közvetlenül Bajára szállítva vittek tovább. De tény az, hogy lényegében 1944 nyaráig a mi vidékünk teljesen kiürült, ami a zsidó közösségeket illeti, sajnálatos módon.”

Topolyán már évekkel ezelőtt feldolgozták a zsidóság múltját - mondta Gazsó Hargita. A topolyai Film-Múzeum Civil Szervezet vezetője két éve vette át a Mementó szervezését. „Az itt megjelent izraeli családokkal ilyenkor elbeszélgetünk, a tárgyaikról, az emlékeikről. Ezekből a történetekből mindet videóra vesszük, és ezekből is tulajdonképpen egy interaktív kiállítás fog megnyílni 2019-ben a múzeumban, a Holokauszt 75. évfordulóján.”

A Mementót mostantól minden évben a topolyai zsidó áldozatok valamelyikének szentelik, név szerint. Idén Havas Emil, író, ügyvéd, irodalmi szerkesztőt méltatták, aki 1884-ben született Topolyán, 1906-ig a Honig vezetéknevet használta, jogi kart végzett, majd Szabadkán nyitott ügyvédi irodát 1912-ben, később a Bácskai Hírlap felelős szerkesztője volt. A megszállás alatt Németországba került, ahonnan nem tért vissza.

zsidó
deportálás
haláltábor

Most

22:16

75 éves a Hét Nap

75 éves a vajdasági magyarság hetilapja, a Hét Nap. Az 1946-ban alapított újság még mindig fontos az itt élők számára. Pillantsunk most egy kicsit bele a Hét Nap múltjába és jelenébe.
19:00, Frissítve: 19:25

Biztonságosan két keréken

Közlekedésbiztonsági képzésen vettek részt a szabadkai Kizúr István Általános Iskola diákjai. Az Európai Mobilitási Hét keretein belül a tanulók a kerékpározás szabályait sajátították el.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.