Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Megszentelték a zentagunarasi tájházat

2020-02-20
16:31
2020-02-20
19:05
Forrás
Pannon RTV
A tájház felújítása 12 évvel ezelőtt kezdődött, és mára egy működő közösségi házzá alakult.

A zentagunarasi tájház elsősorban civil szervezeteknek ad otthont, sok rendezvény helyszíne. Sípos Hajnalka elmondta: „Például egy Napsütötte nyári tábor nevű rendezvényünk van, amikor két hónapig a gyerekeké a tájház. Számos előadás, mezőgazdasági előadások, termékbemutatók, családi rendezvények székhelye.”

A támogatásokból kemence, rostélysütő, rakott tűzhely és üstház is épült.

Fekecs József, tanácselnök, Zentagunaras HK: „Minden évben próbáltunk pályázni, úgy a hazai pályázatokon, mint az anyaországi pályázatokon. Legtöbbet a Bethlen Gábor Alapnál pályáztunk sikeresen. Több mindenre nyertünk ott pénzt, például a játszótérre is.”

A zentagunarasiak példája is azt mutatja, kitartással, összefogással meg lehet valósítani a kitűzött célokat – jelentette ki a tájház megszentelésén Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Hozzáfűzte: „Ide, Zentagunarasra mindig nagy örömmel jövök, mert olyan pozitív energiák tapinthatók a levegőben, érezhetők, amelyek nem véletlen jönnek létre. Az itteni emberek miatt jönnek létre. Ilyen szempontból példaértékűnek is nevezhetők.”

 

Baráth Gábor zentagunarasi plébános szentelte meg a tájházat: „Az ősi szép írás, amit az ajtóra is felírtunk, a dátum, ami szerepel mindig a házszenteléskor, és a G, M, B betűk pedig egy régi latin mondásnak a rövidítése: Uram, áldd meg ezt a házat! Ezt jelenti ez a szertartás, és emlékeztet bennünket arra, hogy igazából mindannyian Isten kezében vagyunk.”

A plébános hozzátette, Zentagunarason és környékén ismét szokássá vált a házszentelés.

tájház
Zentagunaras
Napsütötte nyári tábor

Most

Népszerű

Ezek a koronavírus tünetei

A Covid-19 koronavírus-fertőzés tünetei kezdetben emlékeztetnek a megfázásra. Ezek a hőemelkedés, torokfájás, tüsszögés, köhögés és nehéz légzés, gyengeség.