Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Nem örülnek az écskaiak a várható kínai vendégmunkásoknak

2021.09.28
08:07
Forrás
Pannon RTV
A 2019-es alapkő letétele óta Nagybecskereken vita tárgya, hogy jót vagy rosszat hoz-e majd a városnak az évszázad zöldmezős beruházásaként beharangozott kínai gumiabroncsgyár.

A legtöbben a negatív környezeti hatásától félnek, mások az egyre több kínai munkás miatt méltatlankodnak. Olaj volt a tűzre, amikor a minap megjelent a hír, hogy a részükre tömbházak épülnek majd Écskán.

Nagy átalakuláson ment keresztül Nagybecskerek gazdasága az elmúlt két-három évtizedben. Gyáróriások mentek tönkre és több tízezren maradtak munka nélkül. Aztán új ipari övezeteket építettek és megjelentek a külföldi beruházók.  Kisebb-nagyobb ingadozásokkal, de mondhatni jó irányban haladtak a dolgok - egészen a koronavírus világjárvány megjelenéséig. 

A város gazdaságának állapotát két nagy külföldi beruházás határozza meg. Az egyik, a már működő Dräxlmaier gépkocsialkatrészeket gyártó üzem, amely több száz munkásnak mondott fel a járványhelyzet kezdetén, a másik pedig a kínai Linglong társaság épülő gumiabroncs-gyára.

Nagybecskerek egykor a kisiparáról volt híres. A mai kisvállalkozók viszont a fennmaradásért küzdenek. Közép-Bánátban több mint ötezer vállalkozás van bejegyezve.

A helyi önkormányzatban azt hangoztatják, hogy a Linglong társaság nemcsak a nagybecskerekiek számára fontos, egész Bánát fejlődése szempontjából igen jelentős.

A gumigyár építése ellen már több tiltakozás volt.  A környezetvédő egyesületek szerint nincsenek átlátható módon kezelve a környezeti kockázattal kapcsolatos kérdések. A napokban pedig nagy visszhangja volt annak a bejelentésnek, hogy a becskereki Városi Képviselő-testület jóváhagyásával lakótelep épülhet a szomszédos Écskán, állítólag mintegy háromezer kínai dolgozó számára.

Écska ma szerb többségű település, ahol mintegy harminc százaléknyi román kisebbség él. A faluban már most tízegynéhány kínai állampolgár lakik. A vélemények megoszlanak róluk, de a megkérdezettek többsége nemtetszéssel fogadta azt a döntést, hogy háromezer kínai legyen a kétezres lélekszámú falu új szomszédja. Kamera előtt azonban ezt senki nem akarta elmondani.

vendégmunka
vendégmunkás
vendégmunkások
Nagybecskerek
Linglong
gyár
Écska

Most

21:48

Közel az antarktiszi átbillenési pont

A közelmúltban bekövetkezett hőhullámok, a Déli-óceánban bekövetkezett változások és az antarktiszi tengeri jég kiterjedésének csökkenése arra utal, hogy éghajlati fordulópont közelébe kerülhetünk.
18:31, Frissítve: 19:27

Bor és a hal Horgoson

Halászlé és borversenyt tartottak Horgoson. A Szent Orbán Borlovagrend és a Proleter Horgászegyesület már tizenegyedik alkalommal szervezte meg a Bor és a hal elnevezésű eseményt a Művelődési Ház melletti téren.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.