Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Nem örülnek az écskaiak a várható kínai vendégmunkásoknak

2021.09.28
08:07
Forrás
Pannon RTV
A 2019-es alapkő letétele óta Nagybecskereken vita tárgya, hogy jót vagy rosszat hoz-e majd a városnak az évszázad zöldmezős beruházásaként beharangozott kínai gumiabroncsgyár.

A legtöbben a negatív környezeti hatásától félnek, mások az egyre több kínai munkás miatt méltatlankodnak. Olaj volt a tűzre, amikor a minap megjelent a hír, hogy a részükre tömbházak épülnek majd Écskán.

Pannon RTV

Nagy átalakuláson ment keresztül Nagybecskerek gazdasága az elmúlt két-három évtizedben. Gyáróriások mentek tönkre és több tízezren maradtak munka nélkül. Aztán új ipari övezeteket építettek és megjelentek a külföldi beruházók.  Kisebb-nagyobb ingadozásokkal, de mondhatni jó irányban haladtak a dolgok - egészen a koronavírus világjárvány megjelenéséig. 

Pannon RTV

A város gazdaságának állapotát két nagy külföldi beruházás határozza meg. Az egyik, a már működő Dräxlmaier gépkocsialkatrészeket gyártó üzem, amely több száz munkásnak mondott fel a járványhelyzet kezdetén, a másik pedig a kínai Linglong társaság épülő gumiabroncs-gyára.

Pannon RTV

Nagybecskerek egykor a kisiparáról volt híres. A mai kisvállalkozók viszont a fennmaradásért küzdenek. Közép-Bánátban több mint ötezer vállalkozás van bejegyezve.

Pannon RTV

A helyi önkormányzatban azt hangoztatják, hogy a Linglong társaság nemcsak a nagybecskerekiek számára fontos, egész Bánát fejlődése szempontjából igen jelentős.

Pannon RTV

A gumigyár építése ellen már több tiltakozás volt.  A környezetvédő egyesületek szerint nincsenek átlátható módon kezelve a környezeti kockázattal kapcsolatos kérdések. A napokban pedig nagy visszhangja volt annak a bejelentésnek, hogy a becskereki Városi Képviselő-testület jóváhagyásával lakótelep épülhet a szomszédos Écskán, állítólag mintegy háromezer kínai dolgozó számára.

Pannon RTV

Écska ma szerb többségű település, ahol mintegy harminc százaléknyi román kisebbség él. A faluban már most tízegynéhány kínai állampolgár lakik. A vélemények megoszlanak róluk, de a megkérdezettek többsége nemtetszéssel fogadta azt a döntést, hogy háromezer kínai legyen a kétezres lélekszámú falu új szomszédja. Kamera előtt azonban ezt senki nem akarta elmondani.

vendégmunka
vendégmunkás
vendégmunkások
Nagybecskerek
Linglong
gyár
Écska

Kapcsolódó tartalmak

Most

12:05

Karneváli hangulat Torontálvásárhelyen

Szebbnél szebb jelmezek, finomabbnál finomabb ételek és rengeteg mosoly volt a torontálvásárhelyi karneválon és pörköltfőző versenyen, amelyre külföldről is érkeztek vendégek. A karneválon több mint 200 gyerek öltözött jelmezbe.
11:33, Frissítve: 12:23

Zelenszkij: Súlyos a helyzet Donbaszban

Mariupol orosz fennhatóság alá került, az orosz csapatok arra készülnek, hogy Liman irányába nyomulnak tovább – jelenti az ukrán média. Andrzej Duda, lengyel államfő megérkezett Kijevbe.
10:39, Frissítve: 11:58

Testvértelepülési együttműködés

A magyarországi Őrtilos és Torontálvásárhely vezetősége testvértelepülési szerződést írt alá. A felek azt remélik, hogy az eddig is baráti kapcsolat a jövőben is gyümölcsöző lesz.

Népszerű