Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Nem örülnek az écskaiak a várható kínai vendégmunkásoknak

2021.09.28
08:07
Forrás
Pannon RTV
A 2019-es alapkő letétele óta Nagybecskereken vita tárgya, hogy jót vagy rosszat hoz-e majd a városnak az évszázad zöldmezős beruházásaként beharangozott kínai gumiabroncsgyár.

A legtöbben a negatív környezeti hatásától félnek, mások az egyre több kínai munkás miatt méltatlankodnak. Olaj volt a tűzre, amikor a minap megjelent a hír, hogy a részükre tömbházak épülnek majd Écskán.

Pannon RTV

Nagy átalakuláson ment keresztül Nagybecskerek gazdasága az elmúlt két-három évtizedben. Gyáróriások mentek tönkre és több tízezren maradtak munka nélkül. Aztán új ipari övezeteket építettek és megjelentek a külföldi beruházók.  Kisebb-nagyobb ingadozásokkal, de mondhatni jó irányban haladtak a dolgok - egészen a koronavírus világjárvány megjelenéséig. 

Pannon RTV

A város gazdaságának állapotát két nagy külföldi beruházás határozza meg. Az egyik, a már működő Dräxlmaier gépkocsialkatrészeket gyártó üzem, amely több száz munkásnak mondott fel a járványhelyzet kezdetén, a másik pedig a kínai Linglong társaság épülő gumiabroncs-gyára.

Pannon RTV

Nagybecskerek egykor a kisiparáról volt híres. A mai kisvállalkozók viszont a fennmaradásért küzdenek. Közép-Bánátban több mint ötezer vállalkozás van bejegyezve.

Pannon RTV

A helyi önkormányzatban azt hangoztatják, hogy a Linglong társaság nemcsak a nagybecskerekiek számára fontos, egész Bánát fejlődése szempontjából igen jelentős.

Pannon RTV

A gumigyár építése ellen már több tiltakozás volt.  A környezetvédő egyesületek szerint nincsenek átlátható módon kezelve a környezeti kockázattal kapcsolatos kérdések. A napokban pedig nagy visszhangja volt annak a bejelentésnek, hogy a becskereki Városi Képviselő-testület jóváhagyásával lakótelep épülhet a szomszédos Écskán, állítólag mintegy háromezer kínai dolgozó számára.

Pannon RTV

Écska ma szerb többségű település, ahol mintegy harminc százaléknyi román kisebbség él. A faluban már most tízegynéhány kínai állampolgár lakik. A vélemények megoszlanak róluk, de a megkérdezettek többsége nemtetszéssel fogadta azt a döntést, hogy háromezer kínai legyen a kétezres lélekszámú falu új szomszédja. Kamera előtt azonban ezt senki nem akarta elmondani.

vendégmunka
vendégmunkás
vendégmunkások
Nagybecskerek
Linglong
gyár
Écska

Most

22:52, Frissítve: 23:00

Kocsis Máté: életbe lép a Gyurcsány - Márki-Zay paktum

A baloldal hatalmat akar, annak viszont feltétele, hogy a miniszterelnök-jelölt és a legnagyobb baloldali párt elnöke ezt megkösse - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője az ellenzéki előválasztásra reagálva vasárnap közösségi oldalán.
22:28, Frissítve: 22:46

Márki-Zay Péter nyerte az előválasztást

A Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje 57-43 arányban nyert a magyarországi ellenzéki előválasztás második fordulójában. A voksolás másik miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára gratulált Márky-Zay Péternek az előválasztáson elért sikeréhez.

Népszerű

Fogjunk össze a tiszaszentmiklósi Szarvák családért!

Ismét jó szándékú emberek segítségét kéri a tiszaszentmiklósi Szarvák Krisztina és családja. Az édesanya tavaly egyedül maradt hét gyermekével, miután férje rövid, súlyos betegség következtében elhunyt.