Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A népi kultúra fellegvárává vált Zenta

2021.08.28
17:40
2021.08.28
20:52
Forrás
Pannon RTV
Ötödik alkalommal szervezték meg a Szent Mihály-napi Táncháztalálkozót és Sokadalmat.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A 11 éves zentai Hóli Anna több éve a népzenélés szerelmese, a magyar dallamokat hegedűjén szólaltatja meg, most viszont kedvet kapott egy merőben másfajta hangszer elkészítésének megismeréséhez.

„Ez egy recefice, ami japán keserűfűből készül és ritmust lehet vele kísérni.”

A néptánc és a népzene mellett a népi kismesterségek képviselői is bemutatkoztak a Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom portékavásárán.

Szalma Sándor adai papucskészítő mester egyedi mintázatú lábbelijei különlegességül szolgálnak a népviseletet kedvelők számára.

„Most már 21 motívumot használok, kimondottan magyar motívumokat. Úgy érzem, hogy ezzel tovább tudom adni a hagyományunkat, a népművészetet, sőt most már büszke vagyok arra, hogy határon túl is ismernek.”

A Sokadalom nevéhez illő sokszínűség jellemezte a rendezvényt. Míg a legkisebbek a kreatív játszótéren töltötték el idejüket, addig a nagyobb gyerekek a tánclépéseket sajátíthatták el.

Kovács Hanna, néptáncoktató: „Kishegyesről érkeztem, és a helyi művelődési egyesületben nagyon sok éve, 2001 óta vezetek gyerekcsoportokat, oktatok gyerekeket a magyar néptáncra. Nagyon fontosnak tartom ennek átadást és megismertetését a fiatalabb generációval is, ugyanis egy ez egy nagyszerű közösségformáló dolog.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A 2000 tavaszán alakult szabadkai Juhász zenekar lelkes résztvevője a rendezvényeknek.

Juhász Gábor, zenekarvezető: „A legkisebbeknek és a legnagyobbaknak is érdekük az, hogy megismerjék a saját hagyományaikat, őseiknek a muzsikáját és táncait, és ebben igyekszünk őket kalauzolni a legmagasabb szinten.”

Az ötödik alkalommal megszervezett táncháztalálkozó és sokadalom a Hagyományok Háza Hálózat - Vajdaság és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezésében, valamint a budapesti Hagyományok Háza partnerségével valósult meg.

Juhász Gyula, szervező, népzenei munkatárs, VMMI: „Minden évben szeptember végén tartottuk meg, idén rendhagyó módon augusztus utolsó hétvégéjére tettük, most tartottuk időszerűnek, ennek a nagy rendezvénynek a megtartását. Nagyon jó, hogy ennyi kirakodó, ennyi kézműves foglalkozás van, és itt tudnak találkozni zenészek, táncosok, mesemondók, egész Vajdaságból vannak résztvevők.”

Az esti gálaműsort, a Magyar Állami Népi Együttes Ezerarcú Délvidék című előadását követően reggelig tartó mulatság kezdődik.

Zenta
Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom
Juhász zenekar
Hagyományok Háza
Ezerarcú Délvidék
Magyar Állami Népi Együttes
Hagyományok Háza Hálózat
Vajdasági Magyar Művelődési Intézet

Most

07:59, Frissítve: 08:28

Reagált a forint gyengülésére az MNB

Erősödött csütörtök reggelre a forint a nemzetközi devizakereskedelemben a főbb devizákkal szemben, miután az előző nap történelmi árfolyammélypontot állított be.
07:39, Frissítve: 08:26

Ma kezdődik a Nyárhangoló fesztivál Palicson

A VM4K négynapos rendezvényén koncertekkel, közéleti, irodalmi, színházi kerekasztal-beszélgetésekkel, kirakodó vásárral, táncházzal, helytörténeti sétával és gyermekprogramokkal várják a látogatókat. A programokra a belépés ingyenes.

Népszerű