Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Ősztől megnyitja kapuját a topolyai Diákotthon

2021.04.27
18:19
2021.06.02
16:36
Forrás
Pannon RTV
Az új tanévben is négy szak nyílik a Topolyai Mezőgazdasági Iskolában. Jó hír a távolabbi vajdasági települések fiataljai számára, hogy szeptembertől az iskola szomszédságában épült Diákotthon is megnyílik.
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Olyan fiatalokat várnak az iskolába, akik anyanyelvükön szeretnének továbbtanulni, akik a mezőgazdaság területén látják jövőjüket, és nyitottak a korszerű ismeretek elsajátítására. Magas szintű általános műveltséget is nyújt az iskola, így befejezését követően a fiatalok más szakterületeken is folytathatják tanulmányaikat.

A topolyai mezőgazdasági iskola mintegy 60 éves múlttal rendelkezik. Jelenleg 470 diákja van, akiknek nagy része távolabbi vajdasági településekről érkezett.

Az élelmiszeripari technikusok a gyakorlati oktatás keretében a járvány előtt gyárakba is ellátogattak, most viszont az iskola laboratóriumában és a jól felszerelt tankonyhájában, illetve pékségében sajátítják el a gyakorlati tudnivalókat. A szaktanárok szerint magánvállalkozásra is felkészítik a diákokat, hiszen a házi készítésű termékek egyre keresettebbek.

A jövendő mezőgazdasági technikusok és állategészségügyi technikusok az elméleti oktatáson kívül sok időt töltenek az iskola tangazdaságában is. A gyakorlati tudnivalók 80-90 százalékát itt sajátítják el, de a diákok ellátogatnak az állegészségügyi állomásokra, vágóhidakra és virágkötészetekbe is.

A diákok két váltásban vesznek részt a tanüzemi gyakorlati oktatáson. Ez napi 80-100 diákot jelentett a járvány előtti időszakban. Most ez a szám megfeleződött az előírások miatt.

A Mezőgazdasági Iskola szomszédságában elkészült a diákotthon is, szeptembertől már igénybe vehetik a más településekről érkező diákok. Az épület 102 férőhelyes. A kétágyas szobák mindegyikéhez kis előszoba, konyhasarok és fürdőszoba is tartozik. Emellett tanulószobákat és társalgókat is kialakítottak.

A kollégiumi elhelyezésre pályázhatnak a topolyai Sinkovics József Műszaki Középiskola, a Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola tanulói is. A szállás mellett főtt ételt is biztosítanak a bennlakóknak, amit az intézmény jól felszerelt, korszerű konyhájában készítenek el.

Topolya
igazgató
topolyai Mezőgazdasági Iskola
diákotthon
tangazdaság
Tóth Tibor

Most

14:39, Frissítve: 15:07

Jegricska napjai

A Jegricska napjai elnevezésű rendezvényt a Vajdaság Vizei Közvállalat szervezésében tartották meg. Több foglalkozást is szerveztek temerini és szőregi általános iskolák diákoknak.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.