Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Sikeres évet zártak Tordán

2023.01.02
10:41
2023.01.02
15:49
Forrás
Pannon RTV
A bánáti Tordán elégedettek a mögöttünk álló, 2022-es évvel. Hosszú idő után sikerült tartalmilag is, de összegben is, nagyobb beruházásokat megvalósítani.

Utcákat aszfaltoztak, folytatódott a kultúrotthon felújítása, a katolikus templomon is voltak munkálatok, az egykori ifjúsági otthon épületét pedig civil központtá alakítják át.

A Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság és Begaszentgyörgy község hatvanmillió dináros beruházásból tavaly új aszfaltburkolatot kapott a Kiss Ferenc és a Táncsics Mihály utca. Folytatták a járdafelújítást, a magyar kormánynak köszönve pedig folytatódott a kultúrotthon nyílászáróinak a cseréje.

Dobai János, elnök, Torda HK: „A kultúrotthon az az épületünk, amelyet szinte egész évben, állandóan, folyamatosan használunk. A különböző civil szervezetek, a helyi közösség. Nagyon sok rendezvényünk itt zajlik. Itt folynak a kultúregyesület próbái. Valóban szükség van arra, hogy méltóképpen fel tudjuk újítani. Úgy gondolom azt, hogy ha ezek a felújítások folytatódnak, és amit az idén megvalósítottunk, mind nagyon sokat jelentenek az itteni polgárok számára.”

Anyaországi támogatásból munkálatok folytak a Nepomuki Szent János plébániatemplomon is.

Masa Tamás, tordai plébános: „Tetőjavítás, cserép és föltették a galambelriasztót és a csatornán is történtek, az esővíz-levezető csatornán történtek munkálatok. A jövőben is szeretnénk folytatni tovább még a kisebb, belső munkálatokat. Kisebb belső javítások vannak. A szigetelés az már megvan, a nedvességszigetelés megvan. Most még be kell vakolni ezeket a helyeket, meg még néhány helyen a festést kell elvégezni.”

Úgyszintén anyaországi támogatással folyik a tordai civil szervezetek leendő központjának az építése is. Valójában a régi ifjúsági otthon felújításáról van szó. A tervek szerint a civil szervezetek két-három éven belül birtokba vehetik a központot.

Kiss Kornélia, a Tordaiak Klubjának titkára: „Az egyesületünknek nincsen saját irodahelyisége. Majd itt kapunk egy saját irodahelyiséget, valamint a teremben tudunk rendezvényeket, kiállításokat, műhelymunkákat szervezni a tagjaink számára. Úgyhogy nagyon várjuk, hogy befejeződjön a projekt.”

A tordaiak szeretnék folytatni a négy évtizede megépült kultúrotthonnak a felújítását, de nem mondtak le az Ady Endre Általános Iskola tornatermének építéséről sem. Ehhez azonban komoly támogatásra lenne szükség, kezdve a községtől, a tartományon át, egészen az anyaországig.

Torda
Dobai János
Masa Tamás
Kiss Kornélia

Most

07:52

Ki Ladik Katalin?

Ha hangköltészet és performance, akkor Ladik Katalin. A művésznő köré épített gondolatokat és a konceptuális művészet alapelveit állította színpadra legújabb előadásában a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.