Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Sokan érdeklődnek a harmadik dózis iránt

2021.08.13
12:55
2021.08.14
07:31
Forrás
Pannon RTV
56 koronavírusos esetet tartanak nyilván az észak-bácskai körzetben. Ez több mint a duplája a múlt heti adatoknak, amikor ez a szám 25 volt.
Pannon RTV

A szakemberek szerint folyamatosan romlik a járványügyi helyzet, az oltás felvételére való hajlandóság is visszaesett. A delta variáns szerbiai megjelenésével még több megbetegedésre számítanak a közeljövőben. A folyamatosan romló tendenciát csak az oltással és a járványügyi előírások betartásával lehet megfékezni.

Szabadkán az oltakozási kedv igencsak visszaesett az elmúlt időszakban, és továbbra sem éri el az 50 százalékot a beoltottak száma. A város lakosságának eddig mindössze 43,13 százaléka vette fel a koronavírus elleni vakcinát. Magyarországon eközben már javában zajlik a harmadik adag felvétele. Stábunk utána járt annak, mi a véleménye a szabadkaiaknak az esetleges harmadik oltás felvételéről Szerbiában.

„Ha már felvettem mindkét adagot, és az orvos azt mondja, hogy kell, akkor felveszem. Nem rajtam múlik, mások döntenek erről.”

„Mi felvettük mind a két oltást, és ha lesz harmadik, akkor felvesszük a harmadikat is. Úgy gondolom, hogyha ez az egész világban van, akkor nem lenne kár felvenni a harmadik oltást. Ha szükség lesz rá, akkor felvesszük.”

„Felvettem az oltásokat, a második adagot is. Ha szükség lesz harmadikra is, akkor azt is felveszem. Nem változtat semmin. Minden attól függ, hogy mennyi szükséges.”

Pannon RTV

Dr. Bohucki Nebojsa járványügyi szakember a Pannon RTV-nek elmondta, a közelgő negyedik hullám elején egyre több megbetegedésre számítanak, mivel a delta variáns megjelenésével sokkal gyorsabban terjed a vírus, ezért a járványügyi előírások nem feltétlenül elegendők a védekezés tekintetében.

„Ha valaki megkapta a két védőoltást, az jó. Félő azonban, hogy ez a mesterséges immunitás nem lesz hosszú időre elegendő, tehát minimum hat hónap után jó lenne felvenni a következő, harmadik oltást. Perpillanat ezt nem lehet felvenni. Nagyon sokan kérdezik, és a Szabadkai Közegészségügyi Intézethez fordulnak, hogy szeretnék felvenni a harmadik dózist, de hangsúlyozom, hogy ilyen lehetőség még nincsen, de nemsokára biztos lesz.”

Pannon RTV

A járványügyi szakember hozzátette, a delta variáns 60 százalékkal fertőzőbb a korábbi vírusvariánsokhoz képest. Szerbiában van elegendő mennyiségű oltóanyag, ezért mindenkinek az javasolják, éljen az oltás lehetőségével, hogy elkerüljük a súlyos járványügyi helyzetet az ősz közeledtével.

Szabadka
oltás
átoltottság
Bohucki Nebojsa
harmadik
dózis

Most

22:11, Frissítve: 22:23

Magabiztos 25 gólos győzelem Kamerun ellen

A szerb női kézilabda-válogatott második mérkőzését is megnyerte a spanyolországi világbajnokságon. Szerbia együttese Kamerunt 43:18-ra győzte le a csoportkör második fordulójában.
21:29, Frissítve: 21:39

Davis-kupa: Harmadszor bajnok az orosz csapat

A US Open-címvédő Danyiil Medvegyev legyőzte Marin Čilićet, ezzel az oroszok 2-0-ra megnyerték mérkőzésüket a horvátok ellen a tenisz Davis Kupa-döntő madridi fináléjában.
20:37, Frissítve: 22:20

Orbán Viktor levelet ír a külhoni magyaroknak

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordul a határon túli magyarokhoz, arra kérve őket, hogy jövő tavasszal is adják le szavazatukat az országgyűlési választáson – közölte Dömötör Csaba vasárnapi Facebook-posztjában.
18:36, Frissítve: 19:01

Karácsonyi játékok és betlehemes szokások Sándoregyházán

Megtartották a 24. Dél-bánáti Karácsonyi Játékok és Betlehemes Szokások Találkozóját Sándoregyházán. A Bonnaz Sándor Magyar Művelődési Egyesület ünnepi hangulatban, szeretettel fogadta az idei találkozó résztvevőit, akik hét településről érkeztek.

Népszerű