Ugrás a tartalomra

Szabadon szárnyaló vetélkedő Adán

2022.06.20
12:47
2022.06.20
16:18
Forrás
Pannon RTV
Az esemény Dr. Rekeczky Csaba fővédnöksége alatt zajlott. A professzor kapta a Gábor Dénes díjat. A díj mellé járó egymillió forintos pénzjutalomból kívánta támogatni az adai tehetségeket.

Ünnepélyes keretek között hirdették ki az idén első alkalommal meghirdetett vetélkedő győzteseit. Irodalom, képzőművészet és fotó kategóriában jelentkezhettek a diákok.

A folytonosságra törekvés és a helyi kincsek felkutatása ösztönözte a megmérettetés létrejöttét, amely az iskola egykori diákja Dr. Rekeczky Csaba nélkül nem jöhetett volna létre.

Maksó Éva, az adai Cseh Károly Általános Iskola igazgatója: "Az a mi tervünk, hogy a következőkben ezt továbbvigyük, tovább éljen és generációkon keresztül mindig részesei lehessenek ennek a díjnak, utat mutatva azzal, hogy ez itt egy jó hely, jó hely az életre, akik innen elkerülnek, értékes emberekké válnak, és ha értékes emberekké válnak, akkor vissza is jöhetnek ide hozzánk."

A Gábor Dénes díjat a technológia kutatásában és annak átadásában elért eredményeiért érdemelte ki a jelenleg Magyarországon élő kutatómérnök. Több gondolatot párosítva született meg fejében a döntés, hogy műszaki emberként szép lenne, ha a kultúra támogatásában venné ki a részét.

"Arra gondoltam, hogy milyen szép lenne az, hogy ha ez egy irodalmi és művészeti vetélkedőt támogatna, tehát nem egy tudományos vetélkedőt szerveznénk itt Adán, hanem egy irodalmi és művészeti vetélkedőt. Ez a rövid története a kezdeményezés mögött. Az a mély hit, ami bennem van, hogy gyöngyszemek teremnek vidéken és ezeket a gyöngyszemeket meg kell találni."

A professzor a díj összegén túl is támogatásáról biztosította az adaiakat, bízva abban, hogy a mostani kezdeményezéssel maradandót alkothattak.

Szabadon szárnyaló
Ada
vetélkedő

Most

18:12, Frissítve: 18:17

Két nap alatt ezer kilométert repült egy mentett kis hattyú

Példa értékű összefogással és sikersztorival zárult a kis hattyú megmentése. A jeladóval ellátott kis hattyú a szabadon engedését követően egy hónapra, április 12-én útnak indult, a legfrissebb adatok alapján, jelenleg a Fekete-tengernél tartózkodik.
17:18, Frissítve: 19:33

Az éghajlatváltozás a méztermelésre is kihat

Az enyhe téli időjárás és az éghajlat változása a méhészeket is nehéz helyzetbe hozza. A méhészek elmondása szerint idén szokatlanul korán virágzásnak indult a repce és az akác, aminek hatására a méhek is idő előtt megkezdték munkájukat.

Népszerű