Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Számítástechnikai eszközök a nagykikindai Fejős Klára Általános Iskolának

2022.02.09
16:10
2022.02.09
17:31
Forrás
Pannon RTV
Az iskola kiemelkedő fontosságú a bánáti magyarság oktatásügyi térképén. A város területén csak ebben az iskolában folyik magyar tannyelvű oktatás.

A két évszázados hagyománnyal rendelkező oktatási intézmény nemrég a magyarországi Bethlen Gábor Alapítvány támogatásának köszönve számítástechnikai eszközökkel gazdagodott.

Pannon RTV/Lukács Attila

A járványhelyzet miatt újabb szünidőre készülnek az iskolák, de mindenki azt reméli, hogy nem tart már sokáig a kényszerhelyzet. Így a nagykikindai Fejős Klára Általános Iskolában is, amely a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű oktatási intézménye.Csömöre Hermina, igazgató, Fejős Klára Általános Iskola, Nagykikinda: „Az iskola 1812-ben alakult és akkor a nagykikindai római katolikus Népiskola nevét hordozta. Az iskola a legrégebbi oktatási intézmények közé tartozik. Az alakulása után, az első évtizedekben, az oktatás több épületben zajlott, városszerte. 1896-ban fölépült ez az iskolaépület, és immár ebbe az épületbe 126 éve folyik a tanítás.”

A kétnyelvű tanintézménynek ebben a tanévben 218 diákja és 54 dolgozója van. Ötven gyerek tanul magyar tannyelven. A tanítás korszerű feltételek között zajlik, amihez hozzájárult a Bethlen Gábor Alapítvány is. Csömöre Hermina, igazgató, Fejős Klára Általános Iskola, Nagykikinda: „Az idén először történt meg, hogy iskolánk támogatást kapott a Bethlen Gábor Alapítványtól. Egymillió forintot kaptunk. Ebből az összegből a tantermeket fölszereltük számítógéppel, kivetítőkkel és kivetítők tartójával. Valamint az egyik osztályban vettünk egy számítógépes asztalt is.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Az iskolának hat magyar elsőse van és őszre is ugyancsak hat elsősre számítanak. Savanović Erzsébet, tanítónő, Fejős Klára Általános Iskola, Nagykikinda: „Az elsősüket vezetem az idén. Ebben a tanévben hat elsős diákunk van. Ami érdekes, hogy négy gyermek vegyes házasságból származik és kettő tiszta magyar családból. És ennek nagyon örülünk, hogy a vegyes házasságból származó gyermekek itt vannak a magyar tagozaton.”

A korábbi években volt rá példa, hogy a magyar szülők szerb iskolába íratták a gyereküket. Most egy másik hozzáállás észlelhető. Az iskolának egyébként nemrég óta egy – magyar könyvekkel is ellátott – könyvtára van.

Nagykikinda
iskola
számítástechnika
Csömöre Hermina
Savanović Erzsébet

Most

13:35

Búcsút tartottak Moholon

A Szent Mihály-kisbúcsú az egykori moholi zárdaiskola kápolnájának címünnepe, valamint a Moholról Doroszlóra induló gyalogos zarándokok Rózsafüzér Királynőjének szentelt és felajánlott fogadalmi napja is.
12:57, Frissítve: 13:05

Migránsügyben a helyzet változatlan

Tele van az erdő migránsokkal Szabadka külvárosában, a magyar határhoz közeli Makkhetes városrészben. A helyiek be sem mernek menni az egykor népszerű, hatalmas kirándulóhelyre.
11:56

Casper Ruud harmadik a világranglistán

A norvég Casper Ruud a szöuli negyeddöntős búcsúja után a másodikról a harmadik helyre csúszott vissza a férfi teniszezők világranglistáján, melyet a spanyol Carlos Alcaraz vezet.
11:41, Frissítve: 11:48

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.