Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Számos jubileumot ünnepel Szabadka

2022.09.01
16:47
2022.09.01
21:23
Forrás
Pannon RTV
Szabadka város napja van. Az ünneplés a város zászlajának felvonásával kezdődött, majd a Városi Képviselő-testület díszülésével folytatódott, amelyen az ünnepi beszédek után kiosztották a díszpolgári címet és a Pro Urbe-díjakat.

Mária Terézia 1779 szeptember 1-jén szabad királyi várossá nyilvánította a települést. Az önkormányzat idén is többnapos, gazdag rendezvénysorozattal ünnepli a város napját.

Zuhogó esőben vonták fel a város zászlaját a városháza főbejáratánál, ahol az ünnepség hagyományosan a Szabadkai Fúvószenekar programjával kezdődött.

Ezt követően a központi ünnepség a szabadkai Városi Képviselő-testület díszülésével folytatódott, amelyen a szerb köztársasági-, és tartományi politikusok mellett a környező települések képviselői, sőt külföldi vendégek is részt vettek.

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere ünnepi beszédében részletezte az önkormányzat elmúlt évben tett erőfeszítéseit és eredményeit. Az önkormányzat többek között hozzájárult a város kommunális infrastruktúrájának fejlesztéséhez, középületeinek energiahatékonyságán is javított, két iskolát és egészségházakat újítottak fel, sőt utóbbiból új is épült. Hangsúlyozta: a Belgrád-Budapest vasútvonal megépítése Szabadka történetében a legnagyobb befektetésnek számít. Az elkövetkező időszakban tervezik többek között mintegy 110 km szennyvízhálózat és két szennyvíztisztító megépítését, a tartományi kormány segítségének köszönhetően pedig további eszközöket biztosítottak a Szabadkai Népszínház épületének befejezésére.

„Ma hallhatták, hogy az elmúlt évben mi mindent valósítottunk meg. Nagyon büszke vagyok a végrehajtó hatalomra, amely a helyi önkormányzatban van. Kimagaslóak az eredményeink, sok mindent csináltunk meg és számos projektet indítottunk el vagy hamarosan megindulnak, méghozzá kapitális jelentőségű projektek, mint például a Szabadkai Közkórház rekonstrukciója vagy a futballstadion felújítása.”

Ez egy jubileumi év, hiszen 110 éves a Városháza, illetve a palicsi szecessziós épületegyüttes, emelte ki dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke.

„Számos szabadkai közvállalat és intézmény is fennállásának az évfordulóját ünnepli és a Zsinagóga megépítésének is a 120. évfordulója van ebben az évben. Szabadka minden lakosának boldog születésnapot kívánok, és szeretném őket meginvitálni a ma, illetve a következő napokban megrendezésre kerülő rendezvényekre, amelyekkel szeretnénk méltó módon megünnepelni a város napját.”

Az ünnepi beszédek után az elismerések átadása következett. A díszpolgári címet idén dr. Somogyi Sándor professor emeritus kapta, akinek kutatási területe munkássága során az agroökonómia volt.

„Jó érzés, amikor az ember rájön, hogy mást is értékel az, amit megtett életében, és nemcsak saját maga gondolja, hogy jó, az amit csinált.”

Az idén hárman részesültek Pro Urbe-díjban. Elsőként Murényi Mátyás, karmester vehette át az elismerést.

„Nagyon szépen köszönöm a városnak. Ez mégis egy elismerés, olyan, hogy Szabadka nevét, Vajdaság és Szerbia nevét nem hiába képviseltem. Külföldön, sok országban, tíz országon keresztül, és ez alkalommal nagyon jól érzem magam, boldog ember vagyok, mert ez egy bizonyíték, hogy nem dolgoztam hiába.”

Pro Urbe-díjban részesült Josip Ivanović, a neveléstudományok doktora, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dékánja.

„Az ember dolgozik, csinálja a dolgát, és akkor valaki felfigyel erre, ebben az esetben Pásztor elnök úr, és felterjeszti a javaslatot, és az ember kap egy ilyen elismerést. Nagy nap, tehát a városom elismeri az én munkásságomat, az én tevékenységemet. Köszönöm mindenkinek, aki ehhez hozzájárult.”

Miroslav Vojnić Hajduk - Marača, okleveles koreográfus munkásságát is Pro Urbe-díjjal jutalmazták.

„Hazudnék, ha nem azt mondanám, hogy jól esik és hogy büszke vagyok. Büszke vagyok, amiért felismerték a munkásságomat, és ebben a kimagasló elismerésben részesítettek.”

Este 9 órától a főtéren Zorica Brunclik és Miroljub Aranđelović Kemiš zenekara lép fel. Rossz idő esetén a koncertet a Sportcsarnokban tartják meg. Szeptember 2-án ugyanezen a helyszínen és időpontban a 100 Tagú Cigányzenekar ad koncertet, 3-án pedig Stefan Milenković ismert hegedűművész lép fel a Szabadkai Szimfonikus Zenekar kíséretében.

városnap
Szabadka
Pro Urbe-díj
diszpolgár
Somogyi Sándor
Murényi Mátyás
Josip Ivanović
Miroslav Vojnić Hajduk
Dr. Pásztor Bálint
Stevan Bakić

Most

07:52

Ki Ladik Katalin?

Ha hangköltészet és performance, akkor Ladik Katalin. A művésznő köré épített gondolatokat és a konceptuális művészet alapelveit állította színpadra legújabb előadásában a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.