Ugrás a tartalomra
Vajdaság Erdői Közvállalat

Szarvasokkal népesül be a Duna-mente

2022.02.11
16:27
2022.02.11
17:11
Forrás
Pannon RTV
A Vajdaság Erdői Közvállalat 20 szarvasbikát és 25 szarvastehenet szállított be külföldről, és engedte el a palonai erdőben.

A 33 hektáros, elkerített tenyészterület a Duna-menti palonai vadászterület részeként működik. Ebben az övezetben 80 éves hagyománya van az intenzív szarvastenyésztésnek, amely célja a magas trófeaértékű példányok szaporítása.

2023-tól évente 40 szarvast terveznek a palonai erdőből Szerbia hegyvidékeire telepíteni.

Kókai Roland, igazgató, Vajdaság Erdői Közvállalat: „A 2020/2021-es év folyamán a Mezőgazdasági Minisztériummal, vagyis a Szerbiai Erdészeti Igazgatósággal, az őáltaluk támogatott projekt keretein belül több mint 100 szarvast leszállítottunk Szerbiába, a Zlatar, Zlatibor, Tara, Kopaonik és Homolje hegységekbe, ott ahol a szarvasnak optimális élőhely van, de viszont szarvas nem él, tehát a szarvasok visszatelepítésén fáradozunk. Ezért vásároltunk Kárpátaljáról úgynevezett hegyi típusú szarvasokat, amelyeknek nagyobb a tüdejük, nagyobb a testtömegük, jobban megszokták a farkasok jelenlétét, így optimálisabbak lesznek ezeknek az élőhelyeknek a betelepítésére.”

szarvas
Vajdaság Erdői Közvállalat

Most

21:48

Közel az antarktiszi átbillenési pont

A közelmúltban bekövetkezett hőhullámok, a Déli-óceánban bekövetkezett változások és az antarktiszi tengeri jég kiterjedésének csökkenése arra utal, hogy éghajlati fordulópont közelébe kerülhetünk.
18:31, Frissítve: 19:27

Bor és a hal Horgoson

Halászlé és borversenyt tartottak Horgoson. A Szent Orbán Borlovagrend és a Proleter Horgászegyesület már tizenegyedik alkalommal szervezte meg a Bor és a hal elnevezésű eseményt a Művelődési Ház melletti téren.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.