Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Szebb napokat is megélt már a szabadkai ócskapiac

2020-11-22
14:55
2020-11-22
16:14
Forrás
Pannon RTV
A március óta tartó koronavírus-járvány rányomta bélyegét a nagy népszerűségnek örvendő piac vasárnapi forgalmára, ahova korábban sokan jöttek Magyarországról.

Rosszabb időszakát éli a szabadkai ócskapiac. A külföldi vásárlók a helyzet miatt nem igazán lépik át a határt, és a hazai vevők száma is megcsappant. Az árusok a közelgő ünnepektől remélnek némi fellendülést.

Fúrógép, hegesztő és hegesztő pálcák, kalapács, csavarok és csaknem minden szerszám fellelhető a szabadkai ócskapiacon. A martonosi Csikós Lukács ácsmester szinte havonta ellátogat a piacra. „Itt minden megtalálható egy helyen. Az árak megfelelőek, van parkolási lehetőségünk, megvásároljuk azt, amit akarunk, kedvező áron.”

Pannon RTV/Payeta Maurice

Nagyjából egy hónap van még hátra a karácsonyi ünnepekig, egyesek már az ajándékokat nézegetik. Jócsák Attila szerint jó áron, nagy kínálatból válogatva, sőt a vásárlótömeget elkerülve lehet most vásárolni. „Jók az árak, barátságosak az elárusítók, meg mert a közelben nincsen más. Ma két kis traktort meg két kombájnt vásárolok a gyerekeknek, ajándékba.”

Pannon RTV/Payeta Maurice

Kötött ruhák, kardigánok, kabátok, táskák és egyéb kiegészítők. Mindez megtalálható Ábrahám Elviránál, ahol a hölgyek kedvükre válogathatnak. A járványhelyzet miatt azonban már kevesebbet vásárolnak - panaszolja az eladó. „Megcsappant a forgalmunk jócskán, de nem adjuk fel, dolgozunk, megyünk tovább, nem gondolkodunk a vírusról, megyünk előre, de megcsappant. Hiányoznak a magyarországi vásárlók, hiányoznak az események, amelyre fel tudnak öltözni a nők. Hiányzik az élet, az a jó kis megszokott élet és pezsgés.”

Pannon RTV/Payeta Maurice

Annak ellenére, hogy a természetes és kézműves anyagokból készített termékek ismét nagy divatjukat élik, egyre kevesebb a vásárló - mondja Bašić Veronika. „Kevesebb, sokkal kevesebb a nép. Sétálók itt ott még vannak, de azok is félve, maszkkal jönnek hozzánk. Nagyon észre lehet venni, hogy nem olyan a piac, mint valamikor volt. Az egész év nagyon gyenge. Már évek óta gyengébb mint azelőtt, de most ez az év katasztrofális.”

Pannon RTV/Payeta Maurice

Az árusok elmondták, hogy márciusban és áprilisban 40 százalékkal kevesebb helypénzt kellett fizetniük, most novemberben pedig 20 százalékkal kevesebbet. Ennek ellenére a legtöbben elégedetlenek az elenyésző forgalom miatt.

ócskapiac
Szabadka
vásárlás

Most

10:14

Távozik a Szegedi Szabadtéri Játékok vezetése

Felmentését kérte Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója, s hozzá hasonlóan távozik a fesztivál éléről Harangozó Gyula művészeti igazgató is - tájékoztatta a kulturális szakember kedden az MTI-t.
08:46, Frissítve: 12:19

Szerbiában megkezdődött a tömeges oltás

Minél gyorsabban le kell zajlania a koronavírus elleni vakcinnációnak Szerbiában, a Nyugat-Balkánnak szánt vakcinaszállítmányokról egyeztetnek csütörtökön az EU vezetői, csütörtökre készül el az újabb oltópont Szabadkán.

Népszerű

Fagy és havazás

Kemény fagyok jönnek Szerbiában az elkövetkező napokban, havazással tarkítva - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet oldalán. Az előrejelzések szerint szombattól folyamatosan hűlnek a reggelek, egyre zordabbra fordul az időjárás.