Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

A szövőszék gyümölcsei Újvidéken

2021.10.24
15:30
2021.10.24
18:56
Forrás
Pannon RTV
Házi készítésű és régi kézműves termékek kiállítása várta a hétvégén a látogatókat Újvidéken. A rendezvényre több mint ötven vajdasági kiállító érkezett.
Pannon RTV/Juhász Géza

Finomabbnál finomabb házi készítésű ételek és különböző kézműves termékek várták az érdeklődőket. A különlegességeket meg is lehetett kóstolni.

Anđelka Kličarić, kiállító, Bácskeresztúr: „Az Urmela egy gyümölcskrém, datolya, törpeberkenye és eper kombinációja. Hozzáadott cukrot nem tartalmaz, mert az egészséges táplálkozásra összpontosítottunk, és a cukorbetegek étrendjére is.”

A kiállítók között volt Szerbia legrégebbi húsfeldolgozó vállalkozása is, amely 1929 óta készíti hagyományos hústermékeit.

Dragana Sakač, húsfeldolgozó, Kucora: „Mindent úgy csinálunk, mint régen, tehát semmi vegyi anyag, semmi adalékanyag, minden házi készítésű. Nagy a kereslet a termékeinkre, és nagyon nagy a termékválasztékunk is, a tepertőtől a kulenig, van mindenféle.”

A Sztapári Rózsa Egyesület célja a szőtteskultúra ápolása. Főmotívumuk a sztapári rózsa, erről kapták a nevüket is.

Mira Kovačev, elnök, Sztapári Rózsa Egyesület: „Van egy szövőszékünk is, higgyék el, hogy az emberek nagyon szeretnék kipróbálni ezt a munkát, mert őszintén szólva, évek óta senki sem ült le a szövőszékhez Sztapáron. Mi vagyunk az első generáció 50 év után, aki szövőszékhez ült, és most szeretnénk ezt továbbadni, mert az egyesület célja, hogy továbbadjuk a fiatalabbaknak.”

Pannon RTV/Juhász Géza

A rendezvény célja a régi kézműves mesterségek támogatása. A résztvevők, teljesen ingyen állíthatták ki, és reklámozhatták a termékeiket.

Zorana Vladu, szervező: „Itt van a pancsovai Pannon női egyesület, ők őrzik a bánáti mintákat, amelyek a Nemzeti Múzeumban is láthatók, nekik sikerült megőrizniük, valamint sok más termék is van, amelyek sokkal nagyobb figyelmet és fontosságot érdemelnének a védelem szempontjából, olyanok, amelyekkel az országunkat képviseljük itthon és külföldön is.”

A rendezvény a Tartományi Gazdasági és Turisztikai Titkárság támogatásával valósult meg.

Anđelja Kličarić
kiállító
Bácskeresztúr
Dragana Sakač
húsfeldolgozó
Kucora
Régi mesterségek
Újvidék
Mira Kovačev
elnök
Sztapári Rózsa Egyesület
Zorana Vladu

Most

12:13, Frissítve: 12:18

Vakcinakarácsonyfa - már ilyen is van

Nem mindennapi karácsonyfát állítottak fel Románia egyik legnagyobb oltópontján. A fa három méter magas és körülbelül 19 000 üres koronavírus elleni oltóanyagos üvegből áll.

Népszerű