Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

A szövőszék gyümölcsei Újvidéken

2021.10.24
15:30
2021.10.24
18:56
Forrás
Pannon RTV
Házi készítésű és régi kézműves termékek kiállítása várta a hétvégén a látogatókat Újvidéken. A rendezvényre több mint ötven vajdasági kiállító érkezett.
Pannon RTV/Juhász Géza

Finomabbnál finomabb házi készítésű ételek és különböző kézműves termékek várták az érdeklődőket. A különlegességeket meg is lehetett kóstolni.

Anđelka Kličarić, kiállító, Bácskeresztúr: „Az Urmela egy gyümölcskrém, datolya, törpeberkenye és eper kombinációja. Hozzáadott cukrot nem tartalmaz, mert az egészséges táplálkozásra összpontosítottunk, és a cukorbetegek étrendjére is.”

A kiállítók között volt Szerbia legrégebbi húsfeldolgozó vállalkozása is, amely 1929 óta készíti hagyományos hústermékeit.

Dragana Sakač, húsfeldolgozó, Kucora: „Mindent úgy csinálunk, mint régen, tehát semmi vegyi anyag, semmi adalékanyag, minden házi készítésű. Nagy a kereslet a termékeinkre, és nagyon nagy a termékválasztékunk is, a tepertőtől a kulenig, van mindenféle.”

A Sztapári Rózsa Egyesület célja a szőtteskultúra ápolása. Főmotívumuk a sztapári rózsa, erről kapták a nevüket is.

Mira Kovačev, elnök, Sztapári Rózsa Egyesület: „Van egy szövőszékünk is, higgyék el, hogy az emberek nagyon szeretnék kipróbálni ezt a munkát, mert őszintén szólva, évek óta senki sem ült le a szövőszékhez Sztapáron. Mi vagyunk az első generáció 50 év után, aki szövőszékhez ült, és most szeretnénk ezt továbbadni, mert az egyesület célja, hogy továbbadjuk a fiatalabbaknak.”

Pannon RTV/Juhász Géza

A rendezvény célja a régi kézműves mesterségek támogatása. A résztvevők, teljesen ingyen állíthatták ki, és reklámozhatták a termékeiket.

Zorana Vladu, szervező: „Itt van a pancsovai Pannon női egyesület, ők őrzik a bánáti mintákat, amelyek a Nemzeti Múzeumban is láthatók, nekik sikerült megőrizniük, valamint sok más termék is van, amelyek sokkal nagyobb figyelmet és fontosságot érdemelnének a védelem szempontjából, olyanok, amelyekkel az országunkat képviseljük itthon és külföldön is.”

A rendezvény a Tartományi Gazdasági és Turisztikai Titkárság támogatásával valósult meg.

Anđelja Kličarić
kiállító
Bácskeresztúr
Dragana Sakač
húsfeldolgozó
Kucora
Régi mesterségek
Újvidék
Mira Kovačev
elnök
Sztapári Rózsa Egyesület
Zorana Vladu

Kapcsolódó tartalmak

Most

00:06

Európa-liga-döntő - az Eintracht Frankfurt nyert

Európa Liga mindig is a Bajnokok Ligája mostohatestvére volt, idén kicsit futballromantikusra sikerült a döntő párosítása, ugyanis két nagy múltú, de nemzetközi szinten kevésbé sikeres klub jutott el az aranycsatáig.
22:35

Szerelmek szerelme

A Zentai Magyar Kamaraszínház színészeinek előadásában mutatták be Mészáros Anikó Szerelmek szerelme című darabját.

Népszerű