Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A terjengő bűz megkeseríti a sándoriak életét

2020.12.10
15:06
2020.12.10
16:59
Forrás
Pannon RTV
Orrcsavaró bűzre panaszkodnak a helyiek Szabadka Sándor helyi közösségében. A közeli szeméttelep miatt alakult ki a jelenlegi helyzet.
Pannon RTV

Szabadka Sándor helyi közösségében a helyiek szerint már többéves problémáról van szó. A szabadkai Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat munkatársai földbe ássák a szemetet a szeméttelepen, és építkezési hulladékkal takarják le, ezzel igyekezve csökkenteni a kellemetlen szag terjedését.

Pannon RTV

A helyiek szerint nyáron jóval rosszabb a helyzet, mivel akkor gyakran füstöl is a szeméttelep. Az itt élők féltik egészségüket.

Jelica Bukvić már több mint 30 éve lakik itt. Elmondása szerint, amikor a domb felől fúj a szél, akkor nem lehet kimenni, annyira rossz a levegő.

„Sajnos ez a szemétdomb mindig növekszik, de ez nem baj, az a baj, amikor füstöl, akkor olyan büdös van, olyan rossz a levegő, hogy csak na. Nyáron nem bírtuk kirakni a ruhákat, mert újra kell mosni, sajnos ez van.”

Pannon RTV

Többek szerint gumikat és nejlonzacskókat is gyújtogatnak a telepen. A helyiek szerint nem csak a teleppel van a baj, a környéken többen is eldobálják a szemetet.

Jelić Mirko: „Érzem, főleg akkor, amikor jó idő van tavasszal, de nyáron pláne. Akkor különösen érződik.”

A szabadkai Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat szeméttelepére több mint 40 ezer háztartásból viszik a szemetet, ami évente mintegy 50 ezer tonna hulladékot jelent. Nikola Jovičić, a vállalat illetékese elmondta, a 30 rendelkezésre álló hektárból jelenleg körülbelül 10 hektár, amelyet aktívan használnak. A kellemetlen szag kapcsán kiemelte, mindent megtesznek, hogy ne érződjön a bűz. Földbe ássák a szemetet, és építkezési hulladékkal takarják le. A tűzesetekre nyáron gyakran öngyulladás miatt kerül sor, télen pedig a forró hamu a veszélyes - tette hozzá.

Nikola Jovičić, tervezési és fejlesztési osztályvezető, Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat, Szabadka: „Gyakran megesik, hogy a lakosok nem lehűtött hamut tesznek ki a kukába. Ha ezt a munkásunk nem veszi észre és beönti a szemeteskocsiba, először is megtörténhet, hogy meggyullad a szemét a gépjárműben. Ez ritkán történik meg, de van ilyen esetünk is. De szerencsére csak nagyon ritkán. Amikor ezt a szemetet kiöntik, érintkezik az oxigénnel és a levegővel és meggyullad.”

Pannon RTV

Hozzátette, sokan vannak, akik a szeméttelepen élnek, és a hulladékból tartják fenn magukat. Télen gyakran gyújtanak meg szemétkupacokat, hogy melegedjenek.

szeméttelep
Szabadka
Sándor
szemét
hulladek
szemétdomb

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:04, Frissítve: 17:27

Olyan olcsó a tej, hogy a tejtermelők feladják

Míg a kenyér, a hús, a zöldségfélék és a gyümölcs ára nőtt, addig a tej és a tejtermékek ára maradt a régi már huzamosabb ideje. Az üzemanyag és a takarmány pedig folyamatosan drágul - panaszolják a tejtermelők.

Népszerű

Négy új pályázatot írt ki a tartomány

Az elsővel a női többségi tulajdonban lévő és nők által vezetett vállalkozásokat támogatják - mondta a Közügyek műsorában Pelt Ilona tartományi gazdasági és idegenforgalmi segédtitkár.