Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

A Tisza-parton ünnepelik a falunapot Péterrévén

2019-08-10
16:06
2019-08-10
19:47
Forrás
Pannon RTV
Főzőversenyt is szerveztek a nyolcadik Péterrévei Napon. Emellett gyermekműhelyekkel, sportjátékokkal és kultúrműsorral is várják a szórakozni vágyókat.

Harminc bográcsban rotyogott a birkapaprikás a péterrévei Tisza-parton. A  zentai Góli Sándor füstölt paprikával ízesíti főztjét. A szakács leginkább a hús gondos előkészítésére ügyel: „Jellegzetessége a különös faggyúíz, ami miatt sokan nem kedvelik. Mi ezt úgy próbáljuk meg kiküszöbölni, hogy minden húsról levágjuk a nagy mennyiségű faggyút. Majd így tesszük ízletessé.”

Házi készítésű fánkokat is kóstolhattak az érdeklődők. A helyi női szervezet tagjai lekvárral és eurókrémmel ízesítették a finomságokat. 

Az eseményre ellátogattak a testvértelepülések képviselői is. Péterréve és Tusnádfürdő jó kapcsolatot ápol egymással – mondta el Albert Tibor, az erdélyi város polgármestere: „Minden városnapkor, falunapkor egy kisebb küldöttség mindig megjelenik. Akár Tusnádfürdőn, akár Péterrévén. Ez nagyon fontos, hiszen a határokon átívelő magyar-magyar kapcsolatokat tudjuk ápolni azokon az elcsatolt területeken is, ahol jelenleg van Péterréve és Tusnádfürdő.”

A falunapot idén nyolcadik alkalommal tartották meg Péterrévén, a kismoholi strand pedig harmadszor adott otthont a rendezvénynek. Pecze Magdolna hangsúlyozta, a falunap összetartja a közösséget, ilyenkor a külföldön élők is hazalátogatnak. A helyi közösség titkára azt is hozzátette, a helyszín előkészítése is sok munkát igényel: „Elég nagy előkészületek vannak, mert a Tisza minden évben kiönt. Ilyenkor rengeteg szemetet, hogy maga után. De egyébként is munkaakciókat szoktunk szervezni minden évben a fürdőszezon előtt, hogy előkészítsük a terepet. Szemétszedés, kaszálás, gallyak elhordása.”

A gyerekekről sem feledkeztek meg a szervezők, őket műhelymunkákkal és sportjátékokkal szórakoztatták. A nap pedig kulturális műsorral, diszkóesttel és tűzijátékkal zárul.

Tisza-part
falunap
Péterréve
főzőverseny
birkapaprikás
fánk

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:41

Tüntettek a G7 csúcs ellen

Több ezren tiltakoztak békésen a francia-spanyol határ mindkét oldalán a G7-es országcsoport szombat este Biarritzban megkezdődött csúcsértekezlete ellen.

Népszerű

Tűz pusztít Bosznia-Hercegovinában

Trebinje környékén, a Boszniai Szerb Köztársaságban az éj folyamán a lángok a szél miatt több kilométerre kiterjedtek. Félő, hogy a lángok a közelben elhelyezkedő Zasad településig jutnak.

Megtámadták a TSC szurkolóit Temerinben

A TSC szurkolóinak egy kisebb csoportját eddig ismeretlen tettesek megtámadták Temerinben, amikor a vasárnap esti Vojvodina elleni mérkőzés után hazafelé tartottak.