Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Újvidék négyezer iskolakezdőnek biztosította ingyen a tankönyveket

2019-08-31
11:34
2019-08-31
17:48
Forrás
Pannon RTV
Az Univerexport Alapítvány pedig meglepetés-csomagot készített az elsősöknek. Az első ajándékcsomagokat a nemrégiben felújított Ivo Lola Ribar Általános Iskolában osztották ki.

A gyerekek szüleikkel együtt érkeztek az újvidéki Ivo Lola Ribar iskolába. Az elsősök felkészülten és teli reményekkel várják a tanévkezdést. Sofija Rodić, Újvidék: „Valamennyire tudok olvasni és írni is. Megvásároltuk a táskát és a füzeteket is.”

Az ünnepélyes fogadást követően a kisdiákokat két ajándékcsomag is várta az iskolapadokon.

Az Univerexport Alapítvány már negyedik éve ajándékozza meg az elsősöket. Idén a szülőket is tehermentesítették, ugyanis a városi vezetés ingyen biztosította a tankönyvcsomagot. Az Újvidék községhez tartozó általános iskolák magyar elsősei a saját iskolájukban, anyanyelvükön kapják meg a tankönyveket. Miloš Vučević, polgármester, Újvidék: „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy Újvidéken egy osztály se szűnjön meg, egyik iskolában sem. Kaboltól Stepanovićevóig, Begecstől Bukovácig és Ledinciig, de a város szívében is védelmezünk minden iskolát. Befektetéseket végzünk, ám a lényeg mégsem az épületek fizikai felújításában rejlik. A lényeg az, hogy a gyerekeink itt maradjanak, iskolába járjanak, munkát pedig a mi városunkban, a mi országunkban találjanak.”

Az Ivo Lola Ribar iskolában nemrégiben felújították a konyhát, 8 új tanterem nyílt az épületben, valamint új sportpályákat is létesítettek. A befektetés összértéke közel 100 millió dinár volt.

Az oktatási minisztérium országszerte hatalmas eszközöket fordít az iskolák felújítására – emelte ki az eseményen Vicsek Annamária oktatási államtitkár. A vajdasági magyar oktatást is több forrásból fejlesztik: „A tartományi költségvetésből is rengeteg intézmény lett felújítva, és nem utolsó sorban a magyar kormány támogatását is meg kell említenünk, hiszen az óvodafejlesztési hálózat, a játszóterek kiépítése, a játszósarkoknak a támogatása, tehát minden olyan fejlesztés, ami a vajdasági magyar oktatásnak a minőségét hivatott javítani azáltal, hogy az infrastruktúrába fektetünk be, azt hiszem, hogy jelentős.”

Újvidéken idén 35 magyar kisdiák indul első osztályba. Az MNT közbenjárásával minden magyar osztályt meg tudtak nyitni a község területén – tette hozzá az államtitkár. Az újvidéki magyar kisdiákok hétfőn a nemzeti tanács tanszercsomagját is megkapják.

Újvidék
Univerexport
elsős
tankönyv
Vicsek Annamária
Milos Vucevic

Most

Népszerű

Bomba robbant a szabadkai Borsalino kávézóban

Ma hajnalban robbanás rázta meg a szabadkai sugárút környékét, a Borsalino kávézóban történt a detonáció. Ismeretlen tettesek kis méretű robbanószerkezetet dobtak a vendéglátóipari egységbe.