Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Újvidéken is készülnek az ortodox újévvárásra

2021.01.13
13:29
2021.01.13
17:24
Forrás
Pannon RTV
Újvidéken a délelőtti órákban még folyamatban volt a hozzávalók beszerzése az ebédhez és a vacsorához. Idén a szervezett bulik a szórakozóhelyeken elmaradnak, többnyire családi vagy baráti körben ünnepelnek az emberek.
Pannon RTV/Juhász Géza

Tekintettel a járványügyi helyzetre, a szerb újévet sem lehet a szórakozóhelyeken várni. Az ortodox szilvesztert így többnyire családi körben ünneplik az újvidékiek.

Aleksandar Tuba: „Számomra ebben az évben sincs kivétel, szűkebb családi körben, barátokkal ünnepelek, mint mindig. Nem érzek nagy különbséget. Egyedül annyit, hogy nem gyülekezhetnek sokan, de ez rendben van, érthető.”

Pannon RTV/Juhász Géza

Az ortodox újévváráshoz hasonló szokások kötődnek, mint a karácsonyhoz. Terítéken is különféle sültek - malac, bárány, kecske - valamint szárma és füstölt húskészítmények vannak.

Stevan Milović: „Újévre, vagy kiskarácsonyra, ugyancsak tölgyfaágat viszünk be a konyhába, azt meggyújtjuk, természetesen keresztet vetünk, és imádkozunk a jó Istenhez. Azzal, hogy ez nem böjtös szenteste, mint a nagykarácsony előtt. Az újévet mindig valamilyen sülttel ünnepeljük, mellé egy kis ital, étel, kinek mi van, hogy megfelelően ünnepelje meg.”

Pannon RTV/Juhász Géza

A sültek mellé desszert is dukál. Főleg aprósütemények, mézes kalácsok, tökös, mákos és egyéb rétesek kerülnek az asztalra.

Danica Petrović: „Többnyire ugyanolyan, mint karácsonykor. Ugyanaz kerül az asztalra. Most megy mellé a kajmak is, göngyölt sajt és túró a réteshez. Nagyjából ugyanúgy, mint karácsonyra. Talán valamivel kisebb mennyiségben, mivel az emberek már kiköltekeztek erre és arra az évre is.”

Pannon RTV/Juhász Géza

Akik otthon, szeretteikkel várják az új évet, a házat vagy lakást is ünnepélyesebbé teszik. A különféle fények mellett a virágok is kelendők.

Patyi Ibolya: „Meg lehet érezni, hogy kicsit nehezebb idők vannak most, de azért vásárol a nép. Mivel otthon vannak, nem mennek sehova, akkor akarják, hogy kicsit szép legyen, vagy valami dísz legyen az asztalon, és akkor vesznek itt virágot, mimózát.

Az Újvidék - Európa kulturális fővárosa projekt keretében tíz órányi programmal készültek, amely a visitns.rs oldalon követhető.

ortodox
újévvárás
ünnep
elmarad
szervezett
Újvidék
piac

Most

18:01, Frissítve: 18:19

Davis Kupa: A franciák legyőzték a magyarokat

Marozsán Fábián 6:3, 6:3-ra kikapott Ugo Humbert-től a Tatabányán rendezett Magyarország-Franciaország tenisz Davis Kupa-selejtező utolsó mérkőzésén, így az ellenfél jutott 3-2-es összesítéssel tovább a döntő csoportkörébe.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.