Ugrás a tartalomra

Városnapi díszülés Zentán

2023.09.11
17:44
2023.09.11
20:00
Forrás
Pannon RTV
1697. szeptember 11-én a keresztény hadak Savoyai Jenő császári hadvezér vezetésével győzelmet arattak a török erők felett. A zentai csata emlékének tiszteletére minden évben ezen a napon ünneplik a község napját.

Zentán a Tisza-parti emlékhelyénél szólalt meg reggel a harang a zentai csata 326. évfordulója alkalmából, majd a kegyelet virágait helyezték el a magyar- és lengyelországi, valamint a helyi vendégek.

Városnapi ünnepi díszülést tartott a Zenta Községi Képviselő-testület, amelyen a város legrangosabb kitüntetéseit is átadták. Ünnepi köszöntőt Czegledi Rudolf polgármester mondott, aki a zentai csata történelmi jelentőségét méltatta.

„A zentai csata, a győztes csata, meghatározta Közép-Európa, de talán szélesebb mértékben egész Európa történelmét, hiszen véget vetett az oszmán uralomnak. Ez a vidék is elkezdhetett fejlődni, mint ahogy a török hódítás előtt fejlődött, tehát ez a vidék a mohácsi vészig egy fejlett vidék volt. Fejlett mezőgazdasággal, iparral, jól szervezett városokkal és a török hódítás ennek véget vetett. Egész Közép-Magyarország elnéptelenedett, egy ilyen ostrom felvonulási útvonallá vált a törököknek."

A tornyosi Miklós Miklósnak ítélték idén oda a Juventus Pro Urbe plakettet. A fiatal zenei tehetség elmondta, további munkára ösztönzi ez a kitüntetés. „Ez a díj számomra nagyon sokat jelent, azért, hogy folytassam azt a munkát, amit eddig is folytattam, és egy nagy motiváló erővel szolgál."

Pro Urbe-díjjal Mellik Zoltánt, a Zentai Asztalitenisz Klub nyugalmazott edzőjét tüntették ki. Mellik tíz országos csapatbajnoki címet nyert a helyi női csapattal, valamint a szerb női válogatott szövetségi kapitányaként is dolgozott. „Nagy megtiszteltetés számomra, hogy átvehetem ezt a díjat. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy nagy elismerés ez a Zentai Asztalitenisz Klubnak és magának a zentai sportnak is."

Recskó Béla munkásságát is elismerésben részesítette Zenta Község Képviselő-testülete. A városnapi díszülésen a festőművész és fafaragó Pro Urbe Életmű díjat vehetett át. „Ez a díj, ez az elismerés ez egy óriási dolog. Én kívánom, hogy aki a művészet bármelyik terén foglalkozik bármivel, ezt a pillanatot át tudja élni, meg tudja élni. Nem reméltem egyáltalán, nem is gondoltam, hogy a közeljövőben ilyen díjat fogok kapni."

A városnapi ünnepi sorozat záró akkordjaként a Zentai Gimnázium előcsarnokában Szeli István mellszobrát koszorúzták meg, majd a Lisieux-i Kis Szent Teréz templomban hálaadó szentmisét mutattak be a zentai csata 326. évfordulója alkalmából.

Pravoszláv liturgia a zentai csatában elhunyt áldozatokért

Parasztosz gyászmisét tartottak a zentai csata 326. évfordulója alkalmából a zentai Szent Mihály arkangyal-templomban. A pravoszláv liturgiát több mint 300 éve minden évben megtartják, hogy megemlékezzenek és imádkozzanak a zentai csatában elhunyt áldozatokért. 1697. szeptember 11-én a Savoyai Jenő által vezetett egyesült csapatok a város határában világtörténelmi jelentőségű csatát nyertek a török hadakkal szemben. Ezzel a győzelemmel szabadult fel majdnem egész Magyarország az Oszmán Birodalom igája alól. Erről a napról emlékezik meg Zenta, idén már az ütközet 326. évfordulójáról. A hagyományok szerint az emléknap előestéjén a pravoszláv templomban a katolikusok és a pravoszlávok is együtt imádkoznak.

Zenta
díszülés
városnap
Czegledi Rudolf
Miklós Miklós
Mellik Zoltán
Recskó Béla

Most

19:30, Frissítve: 19:57

Száz fiatal labdarúgó a Csubela Ferenc Emléktornán

Száz fiatal labdarúgó részvételével zajlott a Csubela Ferenc Emléktorna Bácskossuthfalván. A kispályás kupán 16 csapat versengett helyi és környékbeli fiatalok részvételével. Csubela Ferenc, a VMSZ egyik alapítója és első elnöke volt.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.