Ugrás a tartalomra

Városnapi ünnepség Újvidéken

2024.02.01
09:56
2024.02.01
16:23
Forrás
Pannon RTV
A Vajdasági Magyar Szövetség újvidéki szervezete is megünnepelte Újvidék Város napját.

Újvidék Város napját 23. alkalommal ünnepelte meg a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezete.

Vicsek Annamária, a VMSZ újvidéki városi szervezetének elnöke: „Ez mindig egy nappal a valódi, hivatalos évforduló előtt van. Tehát minden január 31-én üljük meg ezt az ünnepet. Számunkra nagyon fontos az, hogy ilyenkor érezzük nem csak a városnak a támogatását azáltal, hogy a polgármester is jelen van, hanem a VMSZ-nek a tisztségviselői is megjelennek itt és a jelenlétükkel éreztetik azt, hogy az egész Vajdasági Magyar Szövetség, az egész közösség az újvidékiek mellett, az újvidékiek mögött van.”

Az ünnepségen mások mellett beszédet mondott Újvidék testvérvárosának, a magyarországi Pécs városának alpolgármestere, Zag Gábor, valamint Magyar József, Magyarország belgrádi nagykövete is. A nagykövet beszédében elmondta: fontos megőrizni és tovább vinni az összefogás értékét.

Milan Đurić, Újvidék polgármestere a rendezvényen megemlékezett Pásztor Istvánról, aki szerinte Szerbia és Újvidék nagy barátja volt, és aki szavai szerint sokat tett a szerb és a magyar nép jó kapcsolatáért. Milan Đurić emellett az újvidéki magyarokat is érintő városi fejlesztésekről is beszélt. „Tavaly júniusban befejeződtek a fejlesztések a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban. A központ emellett bekerült Újvidék kulturális állomásainak hálózatába, a 12 kulturális állomás közé, amennyivel Újvidék egyelőre rendelkezik. Az Újvidéki Színház működését is támogatjuk a város kulturális igazgatóságán keresztül.”

A rendezvényen hagyományosan a kiválósági díjakat is kiosztották. Az újvidéki Tarján család a sport terén, Erdei Szabolcs egyetemista pedig a tudomány terén elért eredményeiért érdemelte ki az elismerést. „Nagyon örülök ennek az elismerésnek. Nagyon örülök, hogy az a munka amit még középiskolában kezdtem kifizetődött.”

Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ megbízott elnöke az ünnepségen elmondta: Újvidék a vajdasági magyarság egyik központja, ezért nagyon fontos, hogy itt megfelelő életkörülmények legyenek, illetve hogy a magyarság megmaradása, fejlődése szempontjából fontos beruházások megvalósuljanak.

Hangsúlyozta, hogy a Magyar Szó épülete is meg fog újulni a következő időszakban, ahol bölcsőde, sajtómúzeum és konferenciaterem is helyet kap. Olyan modern tartalmak, amelyekre a 21. században mindenképpen szükség van – tette hozzá Dr. Pásztor Bálint. „Nagyon fontos, hogy itt sok nemzeti közösség békében éljen és mindenkinek a jogai tiszteletben legyenek tartva. Nem mondtunk le továbbra sem az ártatlan áldozatok, a 44-es áldozatok emlékére, tiszteletére felállítandó emlékműnek a felállításáról. Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy az idei évben ez a célkitűzés is, amelyet az újvidéki magyarok teljes joggal várnak immár évtizedek óta megvalósuljon.”

A közönség az Urbán András által rendezett Történt egyszer Újvidéken című előadásból is láthatott egy részletet, valamint az újvidéki Európa Kollégium kórusa is fellépett az ünnepségen.

Újvidék
városnapi ünnepség
Vajdasági Magyar Szövetség
Vicsek Annamária
Dr. Pásztor Bálint
VMSZ
Milan Đurić

Most

07:35

Érkezik a csapadék

A reggeli órákban Szerbia déli vidékein már esett, késő délutánra pedig az ország többi részén is megvastagszik a felhőzet. Késő délutánra Vajdaságba is megérkezhet a csapadék.
21:33, Frissítve: 21:53

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.
19:36, Frissítve: 08:14

Ismét a VMSZ adja a tartományi házelnököt

Miloš Vučevićtyel egyeztetett dr. Pásztor Bálint Belgrádban. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szerb Haladó Párt elnökével a koalíciós szerződésről és az együttműködés folytatásáról tárgyalt.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.