Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Városnapot ünnepelt Zombor

2020-02-17
16:47
2020-02-17
16:54
Forrás
Pannon RTV
Az önkormányzat által szervezett központi rendezvényen egyebek között az első zombori rendezett park létrehozásáról emlékeztek meg, valamint a zombori Énekes Társaság történetét is bemutatták.

Zombort 1749-ben emelte szabad királyi városi rangra Mária Terézia, 150 ezer arany ellenében. A zombori színházban erről emlékeztek hétfőn, az önkormányzati központi rendezvényen, valamint a zombori Énekes Társaság történetét is bemutatták.

Antonio Ratković, polgármester-helyettes, Zombor: „Tudjuk, hogy nem egyszerű, hogy egy társaság 150 évig fennálljon, minden történelmi esemény ellenére. Ezért nagy tisztelet illeti azokat az embereket, akik egy és fél évszázada dolgoztak a társaságért. Gyerekekkel is foglalkoznak. Fennállásuk alatt számos elismerésben részesültek, ezért kiemelten fontos, hogy idén a városnapi ünnepség keretén belül megünnepelhettük ezt a jubileumot.”

Juhar, hárs, eper és platánfa, összesen 32 fajta fát ültettek a zombori vasútállomás előtti téren a tizenkilencedik század derekán. A parkosítás Zomborban azóta is tart - hangzott el az eseményen. Idén Zombor egyik újabb negyede lesz gazdagabb egy zöld övezettel.

Pribilla Attila, segédpolgármester, Zombor: „Csihás Benő polgármester 120 évvel ezelőtt tette zölddé a várost, akkor már létezett egy park, amely 160 évvel ezelőtt jött létre. Gyakorlatilag a környékünkön ez volt az első olyan rendezett terület, ahol padok voltak, ahol fasorok voltak, és ahol megpihenhettek a fa árnyékában a polgárok. A várost a tizenkilencedik és huszadik század fordulóján bolgár kertészek segítségével tették zölddé.”

A városnapi ünnepségre Zombor testvárosából, a magyarországi Kispestről és Bajáról is érkeztek vendégek. Az ünneplés négy napig tartott a nyugat-bácskai településen.

Zombor
városnap
Pribilla Attila

Most

19:08, Frissítve: 19:23

Orbán Viktor: Jó évet zár a V4

Jónak nevezte a Visegrádi Együttműködés (V4) országainak elmúlt egy évét Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma Varsóban, a kormányfők csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatón.

Népszerű