Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Véget ért a gazdatüntetés Szabadkán - legalábbis egyelőre

2022.08.18
15:03
2022.08.18
16:27
Forrás
Pannon RTV
A termelők elvonultak traktoraikkal a parkolókból is. A szabadkai tüntetők ma találkoztak Stevan Bakićtyal, Szabadka polgármesterével. A megbeszélés után konkrét döntések azonban nem születtek.
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

A megbeszélés után konkrét döntések nem születtek. Egyelőre nem hirdetnek aszály miatti természeti katasztrófát a város területén, és arról sem tárgyaltak, hogy megalakulna egy válságstáb a károk felmérésére. A város polgármestere azonban biztosította a termelőket, hogy továbbra is nyitva áll az ajtaja a gazdák előtt, és mostantól közvetlenül tárgyalnak majd a felek.

Miroslav Matković, a szabadkai gazdatüntetés szervezője hétfőn Újvidékre utazik, ahol Igor Mirovićtyal, a tartományi kormány elnökével tárgyal. A szabadkai gazdák azt követelik, hirdessenek a szárazság miatt természeti katasztrófát a város területén, valamint töröljék el a vízlecsapolási illetéket. Hangsúlyozták, nem anyagi támogatást, hanem könnyítéseket kérnek a szárazság miatt.

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Délelőtt 10 órától ismét lezárták a gazdák a Strossmayer utcát Szabadkán. A blokád szimbolikusan addig tartott, amíg véget nem ért a város polgármesterével folytatott megbeszélésük. A termelők öt tagú delegációja két órán át egyezkedett Szabadka vezetőségével.

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Stevan Bakić, polgármester, Szabadka: „Megbeszéltük, hogy a jövőben folytatjuk a tárgyalásokat, hogy rendezzük az első lépést, amit meg is tettünk, hétfőn Miroslav Matković találkozik a tartományi kormány elnökével a vízlecsapolást és egyben a szárazságot illetően. Elmagyaráztuk, hogy melyek a törvényes alapjai annak, hogy rendkívüli helyzetet hirdessünk, mert a város korlátozva van, de készek vagyunk, és akarunk is mindent megtenni, ami ebbe az irányba vezet.”

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Ami biztos, hogy egyelőre nem hirdettek az aszály miatt természeti katasztrófát a város területén, és arról sem tárgyaltak, hogy megalakulna egy válságstáb a károk felmérésére. A város polgármestere azonban biztosította a termelőket, hogy továbbra is nyitva áll az ajtaja a gazdák előtt és mostantól közvetlenül tárgyalnak majd a felek.

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Miroslav Matković, szabadkai szervező: „Nem kérjük, hogy adjanak nekünk pénzt, csak azt kérjük, hogy töröljék el az illetékeket, hogy ne kelljen fizetnünk ilyen szárazság mellett, hogy ne kelljen még adóznunk is az államnak, vagy akinek, a községeknek a vízlecsapolásra. A mi egyetlen gondunk az új vetés, tehát nincs miből vetnünk, viszont a vízlecsapolási illeték megmarad, ahogy az adók és más egyebek, amelyek viszik a pénzt. Egyszerűen csak könnyítést kérünk, nem pénzt kérünk az államtól.”

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

A szabadkai termelők továbbra is elégedetlenek, azonban elvonulnak az utcákról erőgépeikkel, ugyanis folytatniuk kell a munkálatokat szántőföldjeiken - mondták a termelők. Hangsúlyozták, minden lakostól elnézést kérnek a kellemetlenségekért, azonban valahogy lépniük kellett.

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

A szabadkai gazdák tehát befejezték a tüntetést, legalábbis egyelőre. A szabadkai tüntetők szervezője, Miroslav Matković Igor Mirovićtyal fog találkozni hétfőn Újvidéken. Ezt követően pedig, valószínűleg szerdán, azonban az időpontot egyelőre nem pontosították, Stevan Bakićtyal, Szabadka polgármesterével is tárgyalnak majd ismét. Ezek után dől el, hogy mi lesz a folytatás. A gazdák továbbra is elégedetlenek és kitartanak a követeléseik mellett.

Szabadka
traktor
gazdatüntetés
Stevan Bakić

Most

07:36

Rotyogott a pörkölt Hertelendyfalván

Pörköltfőző versenyt rendeztek Hertelendyfalván a református templom felszentelésének ünnepén. Az imaház udvarában gyűltek össze az emberek. Tizenhárom bográcsban főtt a különböző, sajátos recept szerint készített pörkölt.
19:58, Frissítve: 20:24

Falunapot ünnepelt Adorján

Színes programsorozattal várták a szervezők a helyieket. Adorjánon1998 óta ünnepelik a falunapot, akkor volt ugyanis a település 800 éves.
18:30, Frissítve: 20:08

Szüreti napok Horgoson

Változatos, ünnepi és szüreti programsorozattal várták a látogatókat pénteken és szombaton Horgoson a 32. Szüreti napokon, melyet a Juvenior Polgárok Egyesülete és Horgos Helyi Közössége, közösen szervezett meg.
17:29, Frissítve: 20:18

Kettő az egyben sport a lovasíjászat

Az adai Lovasvölgyben szerveztek először hivatalos lovasíjász versenyt az országban. A több fordulóból álló esemény célja az volt, hogy a térségünkben jelenleg kevésbé ismert sportra felhívja a figyelmet, egyben megszerettesse azt a közönséggel.

Népszerű

Súlyos közúti baleset a határátkelő közelében

Szerencsétlenség történt az Újvidék-Horgos autópályán, a határátkelőtől 2 kilométerre. A baleset 15 óra körül történt, egy személy elhunyt - erősítették meg a szerb közmédiának az illetékesek.