Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Véget ért a gazdatüntetés Szabadkán - legalábbis egyelőre

2022.08.18
15:03
2022.08.18
16:27
Forrás
Pannon RTV
A termelők elvonultak traktoraikkal a parkolókból is. A szabadkai tüntetők ma találkoztak Stevan Bakićtyal, Szabadka polgármesterével. A megbeszélés után konkrét döntések azonban nem születtek.
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

A megbeszélés után konkrét döntések nem születtek. Egyelőre nem hirdetnek aszály miatti természeti katasztrófát a város területén, és arról sem tárgyaltak, hogy megalakulna egy válságstáb a károk felmérésére. A város polgármestere azonban biztosította a termelőket, hogy továbbra is nyitva áll az ajtaja a gazdák előtt, és mostantól közvetlenül tárgyalnak majd a felek.

Miroslav Matković, a szabadkai gazdatüntetés szervezője hétfőn Újvidékre utazik, ahol Igor Mirovićtyal, a tartományi kormány elnökével tárgyal. A szabadkai gazdák azt követelik, hirdessenek a szárazság miatt természeti katasztrófát a város területén, valamint töröljék el a vízlecsapolási illetéket. Hangsúlyozták, nem anyagi támogatást, hanem könnyítéseket kérnek a szárazság miatt.

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Délelőtt 10 órától ismét lezárták a gazdák a Strossmayer utcát Szabadkán. A blokád szimbolikusan addig tartott, amíg véget nem ért a város polgármesterével folytatott megbeszélésük. A termelők öt tagú delegációja két órán át egyezkedett Szabadka vezetőségével.

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Stevan Bakić, polgármester, Szabadka: „Megbeszéltük, hogy a jövőben folytatjuk a tárgyalásokat, hogy rendezzük az első lépést, amit meg is tettünk, hétfőn Miroslav Matković találkozik a tartományi kormány elnökével a vízlecsapolást és egyben a szárazságot illetően. Elmagyaráztuk, hogy melyek a törvényes alapjai annak, hogy rendkívüli helyzetet hirdessünk, mert a város korlátozva van, de készek vagyunk, és akarunk is mindent megtenni, ami ebbe az irányba vezet.”

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Ami biztos, hogy egyelőre nem hirdettek az aszály miatt természeti katasztrófát a város területén, és arról sem tárgyaltak, hogy megalakulna egy válságstáb a károk felmérésére. A város polgármestere azonban biztosította a termelőket, hogy továbbra is nyitva áll az ajtaja a gazdák előtt és mostantól közvetlenül tárgyalnak majd a felek.

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Miroslav Matković, szabadkai szervező: „Nem kérjük, hogy adjanak nekünk pénzt, csak azt kérjük, hogy töröljék el az illetékeket, hogy ne kelljen fizetnünk ilyen szárazság mellett, hogy ne kelljen még adóznunk is az államnak, vagy akinek, a községeknek a vízlecsapolásra. A mi egyetlen gondunk az új vetés, tehát nincs miből vetnünk, viszont a vízlecsapolási illeték megmarad, ahogy az adók és más egyebek, amelyek viszik a pénzt. Egyszerűen csak könnyítést kérünk, nem pénzt kérünk az államtól.”

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

A szabadkai termelők továbbra is elégedetlenek, azonban elvonulnak az utcákról erőgépeikkel, ugyanis folytatniuk kell a munkálatokat szántőföldjeiken - mondták a termelők. Hangsúlyozták, minden lakostól elnézést kérnek a kellemetlenségekért, azonban valahogy lépniük kellett.

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

A szabadkai gazdák tehát befejezték a tüntetést, legalábbis egyelőre. A szabadkai tüntetők szervezője, Miroslav Matković Igor Mirovićtyal fog találkozni hétfőn Újvidéken. Ezt követően pedig, valószínűleg szerdán, azonban az időpontot egyelőre nem pontosították, Stevan Bakićtyal, Szabadka polgármesterével is tárgyalnak majd ismét. Ezek után dől el, hogy mi lesz a folytatás. A gazdák továbbra is elégedetlenek és kitartanak a követeléseik mellett.

Szabadka
traktor
gazdatüntetés
Stevan Bakić

Most

10:01

Itt a vénasszonyok nyara

Szeles idővel indult a hét térségünkben. Keddre azonban veszít erejéből a szél. A napsütést időnként az erősebben megnövekvő gomolyfelhők zavarhatják meg, helyenként még előfordulhatnak futó záporok.
19:07, Frissítve: 20:25

Vajdasági sikerekben bővelkedett a Nemzeti Vágta

Emlékezetes, vajdasági sikerekben bővelkedő vágtát láthatott a közönség vasárnap délután Budapesten. A Temerint képviselő Földes Luca második lett a fináléban. Szerbia színeiben pedig Ördög Alen megnyerte a Nemzetközi vágta döntőjét.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.