Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Veszélyeztetve érzik magukat a martonosiak

2018-04-14
17:51
2018-04-14
21:20
Forrás
Pannon RTV
A közbiztonság romlása miatt péntek este lakossági fórumot tartottak Martonoson. Az összejövetelt a polgárok kezdeményezték.
Pannon RTV

A martonosiaknak a faluba betelepült koszovói romákkal van problémájuk, akik - szerintük - az ottani polgárok és gyermekeik testi épségére, valamint a magán- és köztulajdonra is veszélyesen viselkednek. A helyzet elviselhetetlen - mondja a lakossági fórum kezdeményezője, Rekecki Molnár Eleonóra. Mivel eddigi panaszaik nem találtak meghallgatásra, úgy döntöttek, saját kezükbe veszik a dolgok irányítását. „A legnagyobb probléma, hogy valójában nem tudnak beilleszkedni hozzánk, sőt nem is akarnak. Nekünk nincs semmilyen nacionalista nézetünk velük szemben. A probléma az, hogy köztereket közösítenek ki, randalíroznak, lopnak. Lehetetlen együtt élni velük.”

Pannon RTV

Az egyik, nevét és arcát nem vállaló helyi polgár olyan konkrét esetről is beszámolt, amikor saját gyermeke került veszélybe az utcán. „A gyerek utazik iskolába Magyarkanizsára. Másfél éve már piszkálják, verik, rugdossák, szidják. Azt is mondták neki, hogy ha mer mondani valakinek valamit és megtalálják az utcán, akkor agyonverik. Pár hónapig nem is tudtunk róla, mert nem merte bevallani.”

Pannon RTV

A helyi közösség 2015 óta már többször tett panaszt az illetékeseknél, de mivel a romák megfenyegették a polgárokat, azok nem mertek hivatalosan is előhozakodni problémáikkal, így a hivatalos szervek sem tehettek semmit. Égető Zsuzsanna, tanácstag, Martonos HK: „Amit a jogszabályok megengednek, azt mi megpróbáltuk  kihasználni, még az ombudsmanhoz is eljutottunk 2017-ben. Azt a választ kaptuk, hogy konkrét esetekkel támasszuk alá a panaszainkat. Az érintettek pedig félnek, nem merik felvállani a történteket.”

Pannon RTV

A lakossági fórumon, amelyen támogatásuk jeléül megjelentek a Magyar Mozgalom és az UKROK civil szervezet községi képviselői is, egy öttagú csoportot neveztek ki. Ez a Községi Képviselő-testület májusi ülésén tolmácsolni fogja a martonosiak kéréseit és javaslatait a tarthatatlan helyzet rendezésére vonatkozóan.

Martonos
közbiztonság
lakossági fórum

Most

Népszerű

Virágautomata Zentán

A Tisza-parti kisvárosban egy újításnak köszönhetően ezentúl éjjel-nappal lehet csokrokat, virágokat venni. Bár nem új keletű dologról van szó, környékünkön ez még is ritkaságnak számít.

Fagy és havazás

Kemény fagyok jönnek Szerbiában az elkövetkező napokban, havazással tarkítva - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet oldalán. Az előrejelzések szerint szombattól folyamatosan hűlnek a reggelek, egyre zordabbra fordul az időjárás.