Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Zenta város ünnepe van

2018-09-11
18:17
2018-09-11
18:48
Forrás
Pannon RTV
A helyi Önkormányzat képviseloi díszüléssel és koszorúzással emlékeztek meg a zentai csata 321. évfordulójáról. Az ülésen kiosztották a városnapi díjakat is.

Zenta város ünnepét a Tisza-menti Fúvósok ünnepi hangversennyel nyitották meg. 10 órakor megkezdődött a Községi Képviselő-testület díszülése. A szerb himnuszt a Stevan Sremac Szerb M.E. vegyes kórusa, míg a magyart a Cor Jesu kamarakórus előadásában hallhatták az összegyűltek. Ezt követően Balo Tatjana, a KKT elnöke köszöntette a tanács és testület tagjait, valamint a meghívott vendégeket. A díszülésen beszédet mondott Czegledi Rudolf, Zenta Község polgármestere, aki kiemelte, hogy az elmúlt évben jelentős beruházásokat valósítottak meg: „Önkormányzatunk a különböző támadások és ítélkező hangok ellenére is számos eredménnyel büszkélkedhet, amelyek csakis együttmuködéssel és összefogással születhettek meg. Bízom benne, hogy lesznek még alkalmak, amikor az összetartozásunkat, az elszántságunkat a tettrekészségünket bizonyíthatjuk.”

A díszülésen átadták a városnapi elismeréseket. A Juventus Pro Urbe díjat idén Kolliger Maxwell, a helyi Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola diákja érdemelte ki. A fiatal közgazdász nem csak az iskolában elért kiemelkedõ eredményei miatt érdemelte ki az elismerést, hanem a közösségért tett tevékenységéért is. Kolliger Maxwell, Juventus Pro Urbe díjazott: „Pl. a kutató munkáim, amelyeket hosszas évek során folytattam az iskolában. Akkor azt, hogy a Római Katolikus Egyház Kis Szent Teréz plébániáján oktatom a ministránsokat, foglalkozom a gyermekekkel. Azt, hogy önkéntes vagyok több civil szervezetben.”

A Pro Urbe díjat ebben az évben Bognár András, egykori testnevelõtanár és edzõ érdemelte ki. A díjat több évtizedes sikeres és példamutató munkája elismeréseként kapta. Az életmû-díjat Mirjana Mandiænak, a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola egykori tanárának ítélte oda a bizottság. A 42 éves pedagógusi munkája kiemelkedõ volt, emellett a közösségért is sokat tett. Díszpolgárnak idén Nagy Gábor Tamást, Budavár Önkormányzatának polgármesterét választották. Zenta és Budavár 2006 óta ápol testvérvárosi kapcsolatot. Idén Budavár Önkormányzata egy állandó kiállítással is bovítette az Emlékkilátó zentai csatáról szóló tárlatát. Nagy Gábor Tamás, polgármester, Budavár Önkormányzat: „Meghatódottan és megilletõdötten állok itt maguk elõtt, és köszönöm meg ezt a bizalmat és elismerést, amit nyilván nem csak én, személyemben kaptam, hanem az a közösség is, amelyet én képviselek.”

A díszülés után a Tisza-parton megkongatták az emlékharangot. Ezt követoen az önkormányzat vezetoi, a belgrádi Magyar Nagykövetség képviseloi, az Észak-bánáti körzet vezetoje, a Magyar Nemzeti Tanács tagjai, valamint a helyi pártok és szervezetek képviseloi megkoszorúzták a zentai csata emlékmuvet.

Zenta
város
ünnep
Czeglédi Rudolf

Most

19:19, Frissítve: 20:35

Exkluzív interjú James Bonddal

Egy ausztrál úriember, aki fiatalon mindennél jobban szeretett volna a legendás dupla nullás ügynök szerepében tündökölni a mozivásznon.

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.

Halálos baleset Ásotthalomnál

Halálos autóbaleset történt Ásotthalom közelében ma hajnalban, az 55-ös főúton - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.