Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

9 és fél millió dinár a nemzeti kisebbségek hivatalos nyelvhasználatának előremozdítására

2018-04-16
17:29
2018-04-17
20:37
Forrás
Pannon RTV
Idén 9 és fél millió dinárral támogatja a tartomány a nemzeti kisebbségek hivatalos nyelvhasználatának előremozdítását Vajdaságban.

A pénzeszközökre helyi közösségek, önkormányzatok, intézmények és szervezetek pályázhattak. A nyertesekkel ma délelőtt Újvidéken írták alá a szerződéseket.
A tartományi kormány 200 ezer dinár támogatást ítélt oda a Topolya községben található Pobeda település projektjeire.

Vikor László, tanácselnök, Pobeda HK: „Utca és helységtáblák felújítására fogjuk ezt használni, azért mert Pobeda egy vegyes lakosságú helyi közösség, ahol 3-4 nemzetiség tagjai élnek. Ezt a támogatást maximálisan ki tudjuk használni.”

A bácskossuthfalvi Kisújság nevű kiadvány megjelentetését 120 ezer dinárral támogatja a tartomány.

Fazekas Róbert, tanácselnök-helyettes, Bácskossuthfalva HK: „Kétnyelvű és minden lakoshoz eljut Bácskossuthfalván. 1900 példányban nyomtatjuk összesen és összefoglalja a faluban történt híreket, eseményeket. Összefoglalja az egyházi, civil és önkormányzati történéseket.”

Idén összesen 83 projektet, elsősorban a különböző többnyelvű táblák elhelyezését, valamint többnyelvű publikációk, űrlapok kidolgozását támogatják.

Nyilas Mihály, a Tartományi Kormány alelnöke: „Az összesen 9 és fél millió dinár ezúttal is olyan helyekre kerül, ahol több nyelv van hivatalos használatban, így a magyar nyelv is. Azok a költségek, amelyek terhelik a hivatalos nyelvhasználatot, hiszen ez pénzbe kerül, valamilyen módon mégis meg lesznek térítve tartományi forrásból is.”

A tartomány több mint tíz éve ítél oda támogatásokat a kisebbségi nyelvhasználat előremozdítása érdekében azzal a céllal, hogy javítsanak a nemzeti kisebbségek jogain.

Igor Mirović, elnök, Tartományi Kormány: „A dolog lényege a fontos, ami az egységben, a közösségi életben, mindannyiunk értékeinek kiemelésében nyilvánul meg. A nemzeti közösségek értékei a mi értékeink is. Ugyanakkor a többségi nemzet értékei a nemzeti kisebbségek értékei is. Ezt ezekkel a látszólag kicsi, de szerintem nagy gesztusokkal is ki kell mutatni.”

Igor Mirović bejelentette, hogy júliustól a tartományi közigazgatási rendszerben elegendő tolmács áll majd a képviselők és a szolgálatok rendelkezésére.

Vajdaság
tartományi kormány
Nyilas Mihály
Igor Mirović

Most

11:55, Frissítve: 12:09

Néptánc, népzene és jó hangulat

A 2017-es Fölszállott a páva vetélkedő területi válogatóin részt vevő vajdasági csoportok műsorát láthatta a közönség szombaton este csantavéri színházban.
11:03, Frissítve: 11:16

Eltűnt egy kislány

Egy kislány eltűnését jelentették a zentai rendőrségnek. Az apa közölte a hatóságokkal, hogy a 2009-ben született Csordás Erika ismeretlen irányba távozott az 1962-ben született A.T.-vel.
10:18, Frissítve: 10:33

Megérkezett az igazi ősz

Ma reggel borongós, szürke időre ébredhettünk. Mindez kitart egészen az előttünk álló hét közepéig. Az illetékesek fokozott figyelemre intik az autósokat a lehetséges csapadék és ködfoltok miatt.
10:08

Birkózó-vb: Várakozáson aluli kezdés

Nem jól indult szombaton a budapesti birkózó-világbajnokság a magyar keret számára. Veréb István, Molnár József és Gulyás Zsombor is meglepő vereséget szenvedett rögtön az első meccsén.
09:36

Jó a hozam, alacsony az ár

Vajdaságban 550 ezer hektárról takarították be a kukoricát. Az időjárási viszonyok kedveztek a növénynek és az aratásnak, de a kilogrammonkénti 14 dináros ár már nem igazán kedvező.

Népszerű

utcai látkép

Lebontják az engedély nélkül épült házakat

Lebontják az engedély nélkül épített objektumokat Szerbiában - ez történhet, ha életbe lép a legalizálásáról szóló jogszabály-módosítás, amely tegnap került a köztársasági parlament napirendjére.

Eltűnt egy kislány

Egy kislány eltűnését jelentették a zentai rendőrségnek. Az apa közölte a hatóságokkal, hogy a 2009-ben született Csordás Erika ismeretlen irányba távozott az 1962-ben született A.T.-vel.