Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

9 és fél millió dinár a nemzeti kisebbségek hivatalos nyelvhasználatának előremozdítására

2018-04-16
17:29
2018-04-17
20:37
Forrás
Pannon RTV
Idén 9 és fél millió dinárral támogatja a tartomány a nemzeti kisebbségek hivatalos nyelvhasználatának előremozdítását Vajdaságban.

A pénzeszközökre helyi közösségek, önkormányzatok, intézmények és szervezetek pályázhattak. A nyertesekkel ma délelőtt Újvidéken írták alá a szerződéseket.
A tartományi kormány 200 ezer dinár támogatást ítélt oda a Topolya községben található Pobeda település projektjeire.

Vikor László, tanácselnök, Pobeda HK: „Utca és helységtáblák felújítására fogjuk ezt használni, azért mert Pobeda egy vegyes lakosságú helyi közösség, ahol 3-4 nemzetiség tagjai élnek. Ezt a támogatást maximálisan ki tudjuk használni.”

A bácskossuthfalvi Kisújság nevű kiadvány megjelentetését 120 ezer dinárral támogatja a tartomány.

Fazekas Róbert, tanácselnök-helyettes, Bácskossuthfalva HK: „Kétnyelvű és minden lakoshoz eljut Bácskossuthfalván. 1900 példányban nyomtatjuk összesen és összefoglalja a faluban történt híreket, eseményeket. Összefoglalja az egyházi, civil és önkormányzati történéseket.”

Idén összesen 83 projektet, elsősorban a különböző többnyelvű táblák elhelyezését, valamint többnyelvű publikációk, űrlapok kidolgozását támogatják.

Nyilas Mihály, a Tartományi Kormány alelnöke: „Az összesen 9 és fél millió dinár ezúttal is olyan helyekre kerül, ahol több nyelv van hivatalos használatban, így a magyar nyelv is. Azok a költségek, amelyek terhelik a hivatalos nyelvhasználatot, hiszen ez pénzbe kerül, valamilyen módon mégis meg lesznek térítve tartományi forrásból is.”

A tartomány több mint tíz éve ítél oda támogatásokat a kisebbségi nyelvhasználat előremozdítása érdekében azzal a céllal, hogy javítsanak a nemzeti kisebbségek jogain.

Igor Mirović, elnök, Tartományi Kormány: „A dolog lényege a fontos, ami az egységben, a közösségi életben, mindannyiunk értékeinek kiemelésében nyilvánul meg. A nemzeti közösségek értékei a mi értékeink is. Ugyanakkor a többségi nemzet értékei a nemzeti kisebbségek értékei is. Ezt ezekkel a látszólag kicsi, de szerintem nagy gesztusokkal is ki kell mutatni.”

Igor Mirović bejelentette, hogy júliustól a tartományi közigazgatási rendszerben elegendő tolmács áll majd a képviselők és a szolgálatok rendelkezésére.

Vajdaság
tartományi kormány
Nyilas Mihály
Igor Mirović

Most

07:44

Ma van a magyar kultúra napja

Több vajdasági településen is megünneplik a mai napot. Szabadkán a Népkör Magyar Művelődési Központ ez alkalomból fotókiállítással és középiskolások előadásával várja az érdeklődőket 19 órától.
20:29

Közeleg a holdújév

A világ népességének negyede számára ez az év legnagyobb ünnepe. Idén a holdújév vagy ahogy Ázsiában nevezik a tavaszköszöntő február 5-én kezdődik.
20:19

Több ENSZ-békefenntartót öltek meg Maliban

Meggyilkolták az ENSZ-békefenntartó missziójának 10 tagját, 25-öt pedig megsebesítettek az Al-Kaidával kapcsolatban álló dzsihádisták - jelentették az Egyesült Nemzetek Szervezetének illetékesei.

Népszerű

Családi ház égett le Kishegyesen

Leégett a Csőke házaspár családi háza a Deák Ferenc utcában Kishegyesen. Kedden este 17 óra környékén ütött ki a tűz a kazánházában, majd átterjedt a tetőszerkezetre.

Baleset a zentai Thurzó Lajos Általános Iskolában

Súlyos iskolai balesethez riasztották tegnap kora délután a zentai mentőszolgálatot. Egy kisfiú zuhant le a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola lépcsőjéről, aki súlyos sérüléseket szenvedett.