Ugrás a tartalomra

„Ada község a gazdaságfejlesztési program legnagyobb nyertese"

2023.11.21
10:51
2024.04.17
13:01
Forrás
Pannon RTV
Megújult iskola, sikeres vállalkozók, jelentős beruházások. Oktatási intézményeket látogatott meg tegnap Juhász Bálint, a VMSZ Intézőbizottságának elnöke Ada községben.

A moholi Novak Radonić Általános Iskolában 380 diák jár. Az intézményben vizesblokkot építettek ki és tantermek lettek korszerűsítve, mintegy 3 millió dinár értékben. Az adai Cseh Károly Általános Iskola két épületére 42 millió dinárt tudtak az illetékesek fordítani, tartományi forrásból. Megoldódott a központi fűtés problémája, megújult az épület. Valamint a másfél évvel ezelőtt megrongálódott tornaterem felújításáról is szó esett.

Ferenc József, igazgató, Cseh Károly Általános Iskola, Ada: „A törökfalusi épületünkre is vár egy igen komoly felújítás, és reméljük, hogy az is hamarosan mederbe kerül, és az idei évben még sikerült a tartományi oktatási titkárság segítségével elkészíteni a völgyparti épület teljes dokumentációját, amely egyik alapja, hogy bármely pályázaton el tudjunk indulni.”

Az oktatási intézmények megtekintését követően egy kötetlen beszélgetésen vehettek részt a vállalkozók a politikusokkal. Kóos Sándor cégje saját telephelyre pályázott, míg Mrkšić Hudik Ela, a Prosperitati Alapítvány start up-lehetőségét használta ki.

Koós Sándor, vállalkozó, Ada: „2020-ban született meg az az üzlet, hogy amennyiben tudunk támogatást kapni a Prosperitati Alapítványtól, abban az esetben segítséggel és önerővel ezt meg tudjuk erősíteni. Úgyhogy 2021-ben átadtuk a pályázatot és nyertünk.”

Mrkšić Hudik Ela, vállalkozó, Ada: „Önerőből nem tudtunk volna belevágni, tehát mindenképp a Prosperitati lendített meg bennünket és azután, amikor már belevágtunk akkor érdekes módon a körülmények is úgy alakultak, hogy minden csak hozzáadott a történethez.”

Ada község a vállalkozók, vállalkozások fellegvára lett, ami legnagyobb mértékben a Vajdasági Magyar Szövetségnek köszönhető - emelte ki Juhász Bálint, a VMSZ Intézőbizottságának elnöke. „December 17-én arról fogunk dönteni, hogy folytatni fogjuk-e ezt az utat, vagy hátat fordítunk mindezeknek az eredményeknek. Erős tartományi és országos Vajdasági Magyar Szövetség frakció parlamenti képviselet garantálja a folytatást.”

Juhász Bálint hozzátette, Ada a gazdaságfejlesztési program legnagyobb nyertese: közel 1100 sikeres pályázattal és 13,5 millió eurós támogatással.

Választások 2023
gazdaságfejlesztési program
VMSZ
Vajdasági Magyar Szövetség

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.