Ugrás a tartalomra

Aleksandar Vučić: A szerbek és a magyarok ma a legjobb barátok

2019.04.12
10:41
2019.04.12
18:52
Forrás
Pannon RTV
A szerbek és a magyarok ma a legjobb barátok – mondta Aleksandar Vučić szerb elnök csütörtökön este a Szerbia jövője elnevezésű körút újvidéki állomásán.

Foto: Tanjug/Rade Prelic

Az államfő egyebek mellett az elmúlt időszakban Vajdaságban megvalósult befektetésekről, illetve a jövőbeli fejlesztésekről is beszámolt a Szabadság téren összegyűlt tömegnek. A rendezvényen Ivica Dačić, a szerb kormány alelnöke, Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke, Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke, valamint Miloš Vučević, Újvidék polgármestere is szólt az egybegyűltekhez.

Foto: Tanjug/Rade Prelic

Az újvidéki rendezvényen Aleksandar Vučić bejelentette, hogy 50 millió eurós beruházásról állapodott meg egy befolyásos édességipari céggel, amely hamarosan gyárat nyit Újvidéken. Ezenkívül a közeljövőben egy másik vállalat is érkezik a városba, ugyancsak 50 milliós befektetéssel. Az államfő a szerb-magyar viszonyokról is beszélt.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia (SZHP): Nekünk szerbeknek és magyaroknak mindig volt valami okunk arra, hogy piszkáljuk egymást. Ott is találtunk erre okokat, ahol nem is voltak. Az utóbbi 6-7 évben azonban már nem keresünk ilyen okokat. Napjainkban a legjobb barátok vagyunk, mindenben együttműködünk és segítjük egymást. Senki sem támogatja jobban és erősebben Szerbia európai útját mint a magyar barátaink. Ez pedig a magyar kormány és Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Pásztor István érdeme. Kérek egy tapsot a mi barátunknak.

Foto: Tanjug/Rade Prelic

Pásztor István háláját fejezte ki a jelenlegi hatalmi pártokkal való közel tízéves együttműködésért. Elmondta, velük meggyőződött arról, hogy a politikában is vannak olyanok, aki betartják a szavukat. A VMSZ és a tartományi képviselőház elnöke hangsúlyozta, a vajdasági magyarok készek kivenni a részt az ország előtt álló feladatokból.
 

Pásztor István, elnök, Tartományi Képviselőház (VMSZ): Készek arra, hogy felvegyék a terhet és a fizikai, szellemi erőfeszítéseikkel mindannyiunk közös jólétéért dolgozzanak. Fontos számunkra az, hogy Szerbia fejlődjön és egy normális, virágzó, demokratikus állam legyen, amelyben nekünk, a gyerekeinknek és az unokáinknak is van jövője.

Foto: Tanjug/Rade Prelic

Szerbia az elmúlt hét évben erősített a nemzetközi pozícióján – mondta a rendezvényen Ivica Dačić, a szerb kormány alelnöke.

Ivica Dačić, a szerb kormány alelnöke (SZSZP): Hét év alatt minden megtettünk azért, hogy megőrizzük az állami és a nemzeti érdekeket, és Szerbiát nemcsak hogy semmiben sem érte veszteség, hanem javított és erősített a nemzetközi pozícióján. Szerbia napjainkban egy olyan tényezővé vált, akivel beszélgetnek, nem pedig egy téma, amiről beszélgetnek.

Foto: Tanjug/Rade Prelic

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere a városban megvalósult fejlesztésekről beszélt. Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke szerint az, hogy ilyen népes tömeg gyűlt össze Újvidék központjában azt jelzi, hogy munkával lehet eredményeket elérni, nem pedig semmittevéssel.

Igor Mirović, elnök, Tartományi Kormány (SZHP): Az eredmények győznek, az új gyárak, az új iskolák, az útszakaszok, amelyekről Miloš és István beszéltek. Az új gyorsvasút, amely néhány év múlva összeköti majd Szabadkát, Újvidéket és Belgrádot.

Foto: Tanjug/Rade Prelic

A rendezvényen elhangzott, hogy hamarosan Zomborban, Palánkán és Verbászon is jelentős befektetések valósulhatnak meg.

Aleksandar Vučić
Ivica Dačić
Igor Mirović
Miloš Vučević
Pásztor István
Újvidék

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.
17:13, Frissítve: 18:46

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.