Ugrás a tartalomra

Aleksandar Vučić: Szerbia elsődleges érdeke a béke

2024.03.29
19:17
Forrás
Pannon RTV
Politikai értelemben korántsem egyszerű ez az időszak Szerbia számára, de a dolgok várhatóan még bonyolultabbak lesznek, mondta Aleksandar Vučić a polgárokhoz intézett ma esti beszédében.

A szerb államfő kiemelte, a világ mostani geopolitikai helyzetéért Szerbia magas árat fizet. Ennek oka az ország katonai semlegessége, az ukrajnai konfliktushoz való hozzáállása és az az álláspont, hogy elítéljük a szuverén ország elleni támadást, de nem csatlakozunk a szankciókhoz, mondta Vučić. Hozzátette, a szerb nép állandó nyomásnak van kitéve Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában is.

Szerbia elsődleges érdeke a béke, de a szabadság az, ami nélkül ez nem megy, mondta a szerb államfő. Vučić felhívta a figyelmet a koszovói szerbeket érintő gondokra. Azt mondta, Kurti hatalomra jutása óta 459 szerbek elleni incidens történt, míg előtte ez a szám mindössze 175-öt tett ki. A dinár eltörlésével kapcsolatban a szerb elnök azt mondta, Szerbia nem tudja és nem is fogja elfogadni ezt a döntést. Az államfő elmondta, hogy a koszovói szerbek üldözése szervezett, az ezzel kapcsolatos hallgatás mégis hangosan hallható. A problémák ellenére Szerbia kész a további párbeszédre, és ezzel kapcsolatban a jövőbeni kormány és minden parlamenti párt, beleértve az ellenzékieket is, véleményét kikéri.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Ami az Európa Tanácsot illeti, Kurti támogatói és szövetségesei, és maga Kurti is mindig azt mondja, hogy a jogállamiságot kell érvényesíteni. Amikor mégsem tetszik nekik valami ebben a jogállamiságban, akkor azt mondják, hogy Kurti és Priština ellen szankciókat vezettek be. És ezen szankciók közepette a szerb áru mégsem tud már kilenc hónapja bejutni Koszovó területére. Erről mindenki hallgat, erről senki sem beszél. Ez még a szerb médiát sem érdekli. Senki nem akar ezzel foglalkozni. Azóta, amióta azt mondták, hogy szankciókat vezettek be ellenük, az elmúlt egy évben szinte mindegyik nemzetközi fórumon ott voltak azok, akik ellen szankciókat vezettek be. Abszolút mindegyik fórumon. Nincs egyetlen olyan nemzetközi fórum sem, amelyre nem hívták meg, és amelyen Koszovó nem vett részt.”

A szerb államfő szerint az ország gazdasága erősödik, az infláció csökken. Aleksandar Vučić Szerbia EU-csatlakozásának fontosságáról is beszélt, hozzátéve, hogy ezt most jelentősen hátráltatja az ukrajnai háború.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Ez gyakorlatilag szinte lehetetlen politikai helyzetbe hoz bennünket, mert az európai úton haladunk. Ettől az úttól nem álltunk el. Számtalan okunk van arra, miért választottuk ezt az utat. De a pozíciónk, mint látják, egyre nehezebbé, és egyre bonyolultabbá válik.”

A sajtótájékoztatón Aleksandar Vučić áldott, békés húsvéti ünnepeket kívánt mindazoknak, akik a Gergely-naptár szerint ünnepelnek.

Aleksandar Vučić
Szerbia

Most

09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.