Ugrás a tartalomra

Alkotmányba foglalták az abortuszhoz való jogot Franciaországban

2024.03.04
21:44
2024.03.04
22:02
Forrás
MTI, Tanjug
Négy nappal március 8., a nők jogainak nemzetközi napja előtt a reform a következő mondatot iktatja be a 34. cikkbe: „A törvény meghatározza azokat a feltételeket, amelyek mellett gyakorolható a nőknek a terhességmegszakításhoz szavatolt szabadsága”.

Franciaország a világon elsőként foglalta alkotmányba a terhességmegszakításhoz való jog védelmét. Korábban, 1974-ben, Jugoszlávia tett még hasonló lépést, az utódállamok azonban azóta más-más módon szabályozzák a terhességmegszakítást.

„Erkölcsi adóssággal tartozunk mindazoknak a nőknek, akik testükben szenvedtek az illegális abortuszok miatt” - mondta Gabriel Attal miniszterelnök a parlament két házának együttes ülésének, a kongresszus vitáját megnyitva. A képviselők és szenátorok nagy többséggel, 780 igennel 72 nem ellenében fogadták el a kormány törvényjavaslatát, amelynek szövegét már külön-külön is jóváhagyta a nemzetgyűlés és a szenátus.

Emmanuel Macron államfő „francia büszkeségként” és „egyetemes üzenetként” üdvözölte a módosítást. Négy nappal március 8., a nők jogainak nemzetközi napja előtt a reform a következő mondatot iktatja be a 34. cikkbe: „A törvény meghatározza azokat a feltételeket, amelyek mellett gyakorolható a nőknek a terhességmegszakításhoz szavatolt szabadsága”.

Hétfő este az Eiffel-toronyt is kivilágították a szavazás alkalmából.

A felmérések szerint a franciák több mint nyolcvan százaléka támogatja az abortuszhoz való jog alkotmányba iktatását. A terhességmegszakítást 1975-ben legalizálták Franciaországban, négy évvel azután, hogy 343 nő, köztük Jeanne Moreau és Catherine Deneuve színésznők, valamint Simone de Beauvoir, Marguerite Duras és Francoise Sagan írónők egy akkor sokkoló felhívásban felfedték, hogy törvénytelen módon abortuszhoz folyamodtak.

abortusz
Franciaország

Most

08:18

Nyerjen lakást!

Mostanáig több mint 24,6 millió számla QR-kódját küldték be a szerbiai lakosok a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjátékra.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.