Ugrás a tartalomra

Állami kitüntetések a kiemelkedő teljesítményekért

2024.02.15
19:18
2024.02.15
20:04
Forrás
Pannon RTV
Az ősök bölcsességre, a szabadság utáni vágyra tanítanak - hangzott el a szerb államiság napjának belgrádi ünnepségén. Az eseményen munkájukban kiemelkedő személyeknek adott át kitüntetéseket Aleksandar Vučić szerb államfő.

Vallási, politikai, kulturális és történelmi szempontból is a mai a legfontosabb nap Szerbia számára - kezdte beszédét Aleksandar Vučić. Szerbia elnöke kiemelte, a szerbek mindig megemlékeznek azokról az ősökről, akiknek sokat köszönhet az ország, akik harcoltak a szerbek szabadságáért.

„Ma fontos az, hogy bölcsek legyünk, de nem minden áron. Mert csak egy dolognak nincs ára, csak egynek, egyetlennek nem szabad, hogy ára legyen Szerbiában. Ez pedig a szabadságunk. A szabadságnak nincs ára, és a szerb nép számára soha nem is lesz.”

Az eseményen magas rangú állami kitüntetésben részesítettek diplomatákat, orvosokat, művészeket, olyan személyeket, akik példát mutatnak munkájukkal, akik Szerbia értékei előtt tisztelegnek, vagy valamilyen módon az ősök emlékét viszik tovább - emelte ki Vučić.

„Tisztelt díjazottak, amikor megkapják ezeket az elismeréseket, fontos, hogy tudják, és másoknak is tudniuk kell, hogy azok a személyek kapják meg, akik folytatják ezt a fontos munkát.”

Az átadón beszédet mondott Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke is. Hangsúlyozta, a mai nap üzenete, hogy az előrelátó, céltudatos, a közösséget maguk elé helyező személyek képesek nagy dolgokra, egy nép szabadságának elérésére.

A Szerb Zászló Rendjének Első Fokozatát Berge Brende norvég politikus, Csen Bó, a Kínai Intézet Nemzetközi Kapcsokért Felelős Osztályának elnöke, Raúl Bartolomé Molina, Spanyolország belgrádi nagykövete, valamint Vladimir Tolstoj, az orosz elnök kulturális tanácsadója kapta.

A kitüntetettek között szerepel mások mellett a Szerb Nemzeti Színház, Bálint Béla tiszaszentmiklósi származású orvos, Rusz Harry Alex, Magyarország nagykövete az Európa Tanácsban, Vitkayné Kovács Vera operaénekes, valamint Osztrogonac Róbert, a Szerbiai Vasutak munkatársa is.

államiság napja
Aleksandar Vučić
kitüntetés
Szerbia Palota
Belgrád
Berge Brende
Csen Bo
Raúl Bartolomé Molina
Szerb Zászló Rendjének Első Fokozata
Vladimir Tolstoj
Szerb Nemzeti Színház
Bálint Béla
Rusz Harry Alex
Vitkayné Kovács Vera
Osztrogonac Róbert

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.