Ugrás a tartalomra

Ana Brnabić: Minden drónt lelövünk, amit a katonai objektumok környezetében észlelünk

2022.11.02
07:10
2022.11.02
17:56
Forrás
Szerbiai RTV
Készenlétbe helyezték a szerb katonaságot, valamint növelték a harckészültséget, hogy a katonaság minden esetleges feladatra azonnal válaszolni tudjon - közölte Miloš Vučević szerb védelmi miniszter.

Mint mondta, az erre vonatkozó utasítást Aleksandar Vučić államfő a katonaság főparancsnokaként adta ki. Szerbia felett egyébként a napokban drónokat figyeltek meg, amelyek Koszovó felől érkeztek. Vučević hangsúlyozta, hogy minden drónt le fognak lőni, amit a katonai objektumok és állások környezetében észlelnek.

Minden drónt le fognak lőni, amit a katonai objektumok és állások környezetében észlelnek - mondta Ana Brnabić a Szerbiai RTV műsorában kedd este. A szerb miniszterelnök megerősítette, hogy tegnap drónokkal figyeltek meg a szerbiai katonai állásokat és két kaszárnyát. Véleménye szerint távol van a megállapodás Koszovóval, mivel a Pristina nem hajlandó a tárgyalásokra.

Nem a Szerbia felett repkedő drónok miatt szálltak fel a MiG-29-esek - jelentette ki Miloš Vučević a Szerbiai RTV vendégeként. A szerb védelmi miniszter hangsúlyozta, a drónok Koszovó területéről érkeztek, és minden drónt le fognak lőni, amit a katonai objektumok és állások környezetében észlelnek.

A pilóta nélküli gépek Merdar és Raška felett repkedtek. Miloš Vučević szerb védelmi miniszter szerint ezek katonai létesítményeket, laktanyákat és a katonai alakulatokat térképezhettek fel. A szerb katonaság észlelte a drónok jelenlétét.

„A katonaságunk megfigyelt bizonyos objektumokat, pilóta nélküli repülőgépeket vagy drónokat, amelyek Közép-Szerbiában az adminisztratív vonalon mozogtak, a szárazföldi biztonsági övezetben. Sőt, alkalmanként beléptek Közép-Szerbia terültére is."

Amennyiben megismétlődik ez a helyzet, akkor a szerb katonaság kiiktatja a drónokat - mondta Vučević.

„A szerb katonaság elegendő kapacitással, képességgel, valamint létszámmal rendelkezik, továbbá megfelelő technikai és technológiai potenciállal ahhoz, hogy válaszoljon ezekre a feladatokra. Hogy eloszlassuk a kétségeket, a mi vadászgépeink, a MiG-29-esek nem a drónok miatt járőröztek, ezekre a helyzetekre más eljárásaink is vannak. Ahogy a miniszterelnök is mondta, ők a rendszeres rendőri járőrözést végezték az égen."

A szerb védelmi miniszter közölte: Belgrád nem készül háborúra, de Szerbia nem lehet olyan ország, amely felkészületlenül várja az eseményeket.

Novembertől a Koszovóban élő szerbek nem használhatják tovább a Szerbiában kiadott rendszámtábláikat, hanem koszovóira kell őket cserélniük. A koszovói miniszterelnök eredetileg augusztus elsejétől akarta bevezetni az intézkedést, az Egyesült Államok közbenjárására azonban előbb szeptember elsejére, majd november elsejére halasztotta a szabályozás bevezetését. Az intézkedésről szóló hír július végén felháborodást keltett a Koszovó északi részén élő szerbek körében, akik úttorlaszokat állítottak fel a határállomások közelében. A halasztás hírére később eltávolították őket, de a helyzet továbbra is feszült maradt. Albin Kurti a múlt héten bejelentette, nem halasztja el a rendszámtáblacserét annak ellenére, hogy nyugati partnerei azt kérték, adjon még tíz hónapot a helyi szerbeknek. Végül úgy döntött, hogy fokozatosan, a jövő év áprilissal bezárólag vezeti ki a Szerbiában kiadott rendszámokat. A szerb védelmi miniszter szerint ezzel a halasztással semmi sincs elintézve, és már kedden megkapták az első figyelmeztetéseket azon autósok, akik nem cserélték le a táblájukat.

Ana Brnabić
drón
megfigyelés
katonai állás
Koszovó

Most

14:39, Frissítve: 15:40

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 13:43

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.