Ugrás a tartalomra

Ankara mélységesen sajnálja, hogy Macron ellenzi Törökország EU-s csatlakozását

2018.08.28
19:54
2024.03.19
08:41
Forrás
MTI
Mélységes sajnálkozásának adott hangot a török külügyminisztérium amiatt, hogy a francia elnök hétfőn Párizsban egy nyilvános felszólalásában ellenezte Törökország európai uniós csatlakozását.

A tárca szóvivője, Hami Aksoy a külügyminisztériumi közleményben hangsúlyozta, Törökország a 2016. július 15-ei katonai puccskísérlet óta meglehetősen nehéz időszakon megy keresztül, de a rendkívüli állapot idén júliusban véget ért, és a múlt hónapban bevezetett végrehajtó elnöki rendszerrel eljött Ankara számára az előrelépés időszaka az EU-tagsághoz szükséges reformokat illetően.

Macron hétfőn a nagykövetek hagyományos éves értekezletét megnyitó beszédében azt mondta, hogy Törökország Erdogan irányítása következtében iszlamizálódott, így az Európai Uniónak Törökországgal nem a csatlakozási folyamatot, hanem a stratégiai partnerséget kell építenie.

Törökország 1995-ben lépett vámunióra az Európai Unióval, amelynek 1999-től tagjelöltje lett, 2005-ben pedig a csatlakozásról is megkezdődtek a tárgyalások, de a folyamat az utóbbi másfél évben holtpontra jutott. 

Törökország
Macron
Európai Unió

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.