Ugrás a tartalomra

Átadták a KFOR parancsnokának a kérelmet, hogy Szerbia biztonsági erőket küldjön Koszovóba

2022.12.15
21:33
2022.12.16
16:27
Forrás
Szerbiai RTV
Átadták a KFOR parancsnokának a Merdare koszovói adminisztratív átkelőn az arra vonatkozó kérelmet, hogy Szerbia biztonsági erőket küldjön Koszovóba.

Miloš Vučević szerbiai védelmi miniszter értesítette Aleksandar Vučić szerb elnököt és Ana Brnabić kormányfőt arról, hogy ez megtörtént.

A tárcavezető elmondta, hogy a szerbiai katonaság és a belügyminisztérium 1000 tagját küldenék a térségbe.

A szerb kormány úgy döntött, hogy Aleksandar Vučić köztársasági elnök bejelentésével összhangban kérést küld a NATO koszovói békefenntartóinak a szerb biztonsági erők Koszovóba történő visszatérésének engedélyezésére.

A szerb elnök az RTS-en beszélt a kormányülést követően, amelyen ő is részt vett, és hozzátette: a fegyveresek oda küldését az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es határozata lehetővé teszi, de nem bízik abban, hogy Belgrád megkapja az engedélyt.

A szerb kormány egyhangúlag fogadta el azt a döntést, hogy kérvényezzék a NATO koszovói békefenntartó haderejétől, vagyis a KFOR-tól, hogy a feszült helyzet miatt szerb rendőrök és katonák mehessenek a térségbe.

Ez az első alkalom, hogy a szerb-koszovói háborút követően, az ENSZ BT 1244-es határozatának megszületése után ilyet kér a belgrádi vezetés. Korábban Zoran Đinđić kormánya már fordult egyszer a Biztonsági Tanácshoz, de akkor nem kérte a fegyveresek visszatérésének a lehetőségét – mutatott rá Aleksandar Vučić köztársasági elnök. „Úgy gondoljuk, hogy ebben a pillanatban ez a szerb lakosság megóvása miatt lenne fontos, és elsősorban azért, amiért ezt az 1244-es határozat lehetővé is teszi, ez pedig annak a védelme, amit ők határátkelőknek, mi pedig adminisztratív átkelőknek hívunk. Különösen Jarinjénél és Brnjaknál lenne fontos, mert ez jelentősen csökkentené a feszültségeket, és ez szerintünk jó döntés lenne.”

A szerb elnök azonban azt is hozzátette, nem számít arra, hogy jóváhagyják a kérelmet, noha az bizonyosan csökkentené a térségben a feszültséget. Emlékeztetett arra is, hogy a koszovói helyzetet hat nemzetközi egyezmény alapján is meg lehetne oldani, ám a koszovói fél egyáltalán nem tartja tiszteletben sem az ENSZ Alapokmányát, sem az ENSZ BT 1244-es határozatát, sem a kumanovói katonai-technikai egyezményt, sem a brüsszeli megállapodást, sem a washingtoni megállapodást, sem pedig a szaloniki kiáltványt, és most még egy lisszaboni kiáltványt is készít Szerbia.

„Amikor megkérdeztem – ahogy mi szépen nevezzük – a nemzetközi közösség képviselőit, hogy mondjanak csak egyet ezen megállapodások közül, amelyet tiszteletben tartanak és tiszteletben fognak tartani, azt a határozott választ kaptam, hogy „hát, egyiket sem”. Igen, egyiket sem. Mi azt tartjuk tiszteletben a megállapodásokból, ami nekünk megfelel.”

A szerb elnök azt is közölte, a nemzetközi közösség már egyáltalán nem titkolja, hogy csak azért kellenek ezek a megállapodások, hogy az aláíró Szerbia kötelezettségeket vállaljon, míg a külföldi felek csak válogatnak a magukra vállalt kötelezettségek közül. Az úgynevezett francia-német megállapodással kapcsolatban Aleksandar Vučić elmondta, az azért nem elfogadható, mert abban Koszovó független államként szerepel, és azt is leszögezi, hogy Szerbia nem akadályozza Koszovó felvételét a nemzetközi szervezetekbe.

Szerbia
szerb kormány

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 16:12

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.