Ugrás a tartalomra

Athén Nyugat-Balkán: Támogatni kell Ukrajnát, de Szerbia nem vezet be szankciókat Oroszországgal szemben

2023.08.22
07:31
2023.08.22
07:40
Forrás
Szerbiai RTV
Aleksandar Vučić ma külön tárgyal Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

A nyugat-balkáni vezetők és az uniós tisztségviselők tegnap esti informális vacsoráján, amelyen Aleksandar Vučić szerb elnök is részt vett, összehangolták az álláspontokat és megszületett a nyilatkozat, amely támogatja Ukrajnát és Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, de azt is kihangsúlyozzák benne, hogy fontos az Európai Unió jövőképének teljessé tétele, amelybe beletartozna a Nyugat-Balkán, Ukrajna és Moldova is. A találkozót Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök szervezte az Európai Unió-Nyugat-Balkán csúcstalálkozó és a szaloniki nyilatkozat elfogadásának 20. évfordulója alkalmából.

Az athéni Maximos villában tartott munkavacsorán az EU-bővítésről és a térség európai jövőjéről, valamint az ukrajnai háborúról tárgyaltak. Megszületett az Ukrajna nemzetközileg elismert határain belüli függetlenségét, szuverenitását és területi integritását támogató nyilatkozatot is, amelyben kiemelik, hogy a Nyugat-Balkánnak, Ukrajnának és a Moldovai Köztársaságnak közös európai öröksége, történelme és jövője van. A szerb államfő tiltakozása miatt nem fogadták el az Oroszország elleni szankciók bevezetését szorgalmazó rendelkezést. A vacsora során Vučić bejelentette, hogy kedden külön tárgyal Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Egy nyílt és őszinte beszélgetésben reménykedem - mondta Vučić.

A szerb elnök hétfőn Ursula von der Leyennel, az Európai Tanács elnökével tárgyalt. A találkozó kapcsán elmondta, hogy egy komoly, de egyáltalán nem könnyű beszélgetésen van túl, amelyen szó esett az infrastrukturális fejlesztésekről, valamint az EU és Szerbia stratégiai együttműködéséről. Vučić hangsúlyozta, Szerbia az európai jövőért harcol, de nem adja föl saját nemzeti érdekeit.

Volodimir Zelenszkijj
bilaterálsi találkozó
Ursula von der Leyennel
koszovói helyzet

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.