Ugrás a tartalomra

Az albán határ megszűnése Koszovó bekebelezéséhez vezet

2019.01.02
12:34
2019.01.02
15:52
Forrás
Pannon RTV
A Koszovó és Albánia közötti határ megszüntetése egy lépés afelé, hogy a területeink egy részét Albániához csatolják – jelentette ki Milovan Drecun.

A szerb képviselőház koszovói ügyekkel megbízott bizottságának elnöke Ramush Haradinaj bejelentésére reagált, miszerint megszüntetik a Koszovó és Albánia közötti határt. Lépésről, lépésre létrehozzák Nagy-Albániát és nem reagál rá senki, aki ezt megakadályozhatná - jelentette ki Milovan Drecun. Elsősorban az ENSZ-nek és KFOR-nak lenne a feladata, hogy megakadályozza a határ megszüntetésről szóló intézkedést. A határ megszüntetésével Koszovó megpróbálja majd az egész nemzetközi közösséget kész tények elé állítani, különösen azt a részét, amely Szerbiát támogatja - tette hozzá a szerb képviselőház koszovói ügyekkel megbízott bizottságának elnöke.

A határ megszüntetésével Pristina megsérti a nemzetközi kötelezettségeit. Az ilyen és ehhez hasonló intézkedések ellentétesek az ENSZ 1244-es határozatával és nemzetközi joggal - mutatott rá Drecun. Leszögezte azt is, hogy Szerbia diplomáciai eszközökkel mindent megtesz, annak érdekében, hogy rámutasson ennek a lépésnek a veszélyeire.

Ramush Haradinaj koszovói miniszterelnök szombaton jelentette be Facebook-oldalán, hogy „mostantól nem létezik a Koszovó és Albánia közötti határ”. Hozzátette, boldogan írta alá a közös ellenőrzőpont felállításáról szóló megállapodást. A Koszovó és Albánia közötti határt márciusban szüntetik meg teljesen, a schengeni elvek alapján - írta a koszovói politikus. Azt is leszögezte, Albánia és Koszovó közös érdeke, hogy így is megőrizzék és előremozdítsák a két ország közötti partnerséget. Edi Rama albán kormányfő a határnyitás kapcsán megjegyezte, Koszovó csak az első lépésnek számít, Montenegró, Macedónia és Görögország tekintetében is hasonló lépéseket tervez Albánia.

Koszovó
Milovan Drecun
Ramush Haradinaj

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.