Ugrás a tartalomra

Az Egyesült Államok szerint Iránon múlik, hogy lesz-e háború

2019.05.14
22:56
Forrás
Euronews
Megtámadtak négy tartályhajót az Egyesült Arab Emírségek partjainál.

Az amerikai biztonsági szolgálatok szerint Iránnal szimpatizáló, vagy neki dolgozó egységek lehettek a támadók. Az utasítást nem Teherán adta ki, de ha Irán támad, komoly válaszra számíthat az USA iráni különmegbízottja szerint: „Ha megtámadnak minket, arra katonai lépésekkel fogunk reagálni. Mi nem keressük a harcot az iráni rezsim ellen. Nekik kell meghozniuk a döntést, és kellően figyelmeztettük őket a következményekre. Az elnök egyértelművé tette, hogy fel akarjuk tartóztatni őket, diplomáciai úton" - mondta Brian Hook. A teheráni vezetés tagadja, hogy köze lenne a támadáshoz. „Regionális kérdésekről tárgyaltunk az indiai külügyminiszterrel. Azokról az intézkedésekről is beszéltünk, amiket az Egyesült Államok és a térség keményvonalas politikusai akarnak bevezetni. Aggodalmunkat fejeztük ki a térségben tapasztalható gyanús műveletek és szabotázsakciók miatt. Számítottunk rá, hogy ezekhez az eszközökhöz folyamodnak majd, hogy növeljék a feszültséget" - nyilatkozta Mohamed Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter.

Az Egyesült Államok korábban bejelentette, hogy Irán miatt két repülőgép-hordozót és B-52-es bombázókat küld a Közel-Keletre.

Amerikai Egyesült Államok
Irán

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.