Ugrás a tartalomra

Az elnökválasztáson való részvételre szólította az adai lakossági fórum résztvevőit a VMSZ (videó)

2017.03.28
11:03
A vajdasági magyaroknak egységet kell mutatniuk azzal, hogy vasárnap elmennek szavazni, hangzott el a tegnap este megtartott adai lakossági fórumon
A vajdasági magyaroknak egységet kell mutatniuk azzal, hogy vasárnap elmennek szavazni, hangzott el a tegnap este megtartott adai lakossági fórumon. Ezzel biztosítható lenne, hogy megvalósuljon az a program, amit a VMSZ célul tűzött ki. A program, amely jelentős mértékben befolyásolná az itteni magyarok sorsát. A lehetőségektől fosztjuk meg magunkat, ha nem veszünk részt a jelenlegi koalícióban - jelentette ki Nyilas Mihály tartományi kormányalelnök. Felkérte a résztvevőket, hogy a vasárnapi elnökválasztáson Aleksandar Vučićot támogassák. Nyilas Mihály, alelnök, Vajdasági Kormány: „Nem lenne lehetőségünk például a tartományi forrásokra, nem kapnánk pénzeket fejlesztésekre, az iskolákra, az egészségügyre, a mezőgazdaságra, hogy ne soroljam, hiszen jelen vagyunk, ott vagyunk az asztalnál, ahol dönteni kell, és minderre nem lenne lehetőségünk tovább.”



Bár vannak rossz emlékek a múltból, a történelemben nem kell megállni - hangzott el Adán. Amit Vajdaságban elért a magyarság, arról más országokban csak álmodni tudnak. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökségi tagja elmondta, ezeket a sikereket a jelenlegi kormányfőnek köszönhetjük. Pásztor Bálint, elnökségi tag, VMSZ, frakcióvezető, VMSZ-DCSP: „Ezeknek a kérdéseknek a megoldásáról a korábbi koalíciós partnereink hallani sem szerettek volna. Az egyik ilyen a kollektív bűnösségnek az eltörlése, illetve annak a két ’45-ben hozott határozatnak a hatályon kívül helyezése, amelyben kimondták a magyarság kollektív bűnösségét. A másik ilyen kérdés, amit sikerült megoldani jogszabályi szinten, a részarányos foglalkoztatásnak a kérdése, a tartományi és a helyi önkormányzati hivatalokra vonatkozóan. Harmadik kérdés a szerb nyelv oktatása, tehát nagyon fontos az, elsősorban itt a Tisza mentén, de Szabadkán és sok más helyen, hogy idegen nyelvként oktassák a szerb nyelvet, hiszen csak így lehet megtanulni majd a jövőben szerbül.” A lakossági fórumon felszólalt Pásztor István, a VMSZ elnöke is. Elmondta, Szerbiában senki nem gördített akadályt az elé, hogy jelenleg a vajdasági magyarságnak nagyobbak a lehetőségeik, mint az itteni szerbségnek, és ez a Kárpát-medencében egyedülálló. „Az, amit mi kivívunk magunknak, az ebben a pillanatban nem működik Romániában, tőlünk tanulják Ukrajnában, tőlünk próbálják tanulni Szlovákiában, tőlünk tanulják Szlovéniában.” A politikusok elmondták még, hogy a legfontosabb, hogy minél nagyobb arányban menjünk el szavazni, ezzel mutatva meg a vajdasági magyarok egységét.
VMSZ
Ada
lakossági fórum

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 16:12

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.