Ugrás a tartalomra

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa Koszovóról vitázott (videó)

2017.05.16
17:17
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának mai ülésén Koszovó szerepelt napirenden
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának mai ülésén Koszovó szerepelt napirenden. Zahir Tanin, az UNMIK vagyis az ENSZ Ideiglenes Adminisztrációs Missziója Koszovóban vezetője arra figyelmeztetett, hogy zsákutcába jutott a párbeszéd Belgrád és Pristina között, egyúttal elítélte egyes albán politikusok gyűlöletbeszédét. Szerbiát Nela Kuburović képviselte. Szerbia igazságügyi minisztere szerint Szerbia továbbra is a régió békéjének és stabilitásának megőrzésére törekszik, de nem hagyhatja figyelmen kívül a koszovói albán vezetők fenyegetéseit és a Nagy-Albániáért lobbizók kijelentéseit. "Nem elegendőek az üres szavak, tettekre van szükség" - tette hozzá Nela Kuburović, utalva arra, hogy továbbra sem alakult meg a koszovói szerb községek közössége. A francia fellebbviteli bíróság döntésére reagálva, amely elutasította Ramush Haradinaj kiadatását Szerbiának és szabadon engedte a Koszovói Felszabadítási Hadsereg egykori parancsnokát, szégyenteljesnek és törvénytelennek nevezte azt. A szerb igazságügyi miniszter azt mondta: Pristina folyamatosan aláaknázza a Brüsszelben megbeszélteket és alkalmazásukat olyan dolgoktól teszi függővé, amelyekkel zsarolja Szerbiát és a nemzetközi közösséget.



Nela Kuburović, igazságügyi miniszter, Szerbia: „Pristina ilyen hozzáállása március elején tetőzött, amikor parlamentje határozatot hozott a párbeszéd felfüggesztéséről, amely gyakorlatilag egyetlen személy sorsához kötődik, akit a legembertelenebb bűntettekkel vádolnak. Nyílt fenyegetések érkeztek a régió albán politikai vezetőitől határmódosításokról és Nagy Albánia létrehozásáról, amennyiben eurointegrációs törekvéseik nem teljesülnek gyorsított eljárásban.” Vlora Çitaku, Koszovó amerikai nagykövete szerint az ENSZ Bt 1244-es számú határozata már rég idejét múlta és az ENSZ nagyköveteit koszovói látogatásra invitálta, hogy a helyszínen győződjenek meg az ottani állapotokról és arról, hogy az ottani szerb közösség a legdédelgetettebb, ugyanakkor a Dél-Szerbiában élő albánok a legsanyargatottabb kisebbség. Çitaku rasszizmussal vádolta meg Szerbiát és hozzátette: többé nem a Biztonsági Tanácsban kell Koszovóról tárgyalni, az UNMIK küldetését pedig be kell fejezni. Köszönetet mondott az Egyesült Államok és Franciaország javaslatáért, hogy az ENSZ koszovói küldetése érjen véget. Az amerikai álláspont szerint mindkét félnek mielőbb teljesítenie kell a párbeszéd során megbeszélteket, a nyugat-balkáni határok pedig meg vannak húzva és senki sem módosíthatja azokat. Ugyanakkor az Egyesült Államok és a nyugati országok támogatták az UNMIK fokozatos megszüntetését és azt a javaslatot, hogy a háromhavi jelentések helyett elég lenne évente legfeljebb kétszer egyeztetni Koszovóról az ENSZ-ben. Vlagyimir Szafronkov, helyettes orosz ENSZ-nagykövet azt mondta: a koszovói hadsereg létrehozása ellentétben áll az ENSZ BT 1244-es határozatával. Elítélte Edi Rama és Hashim Tachi uszító kijelentéseit Albánia és Koszovó egyesüléséről. Az orosz álláspontot Kína is támogatta.
Koszovó
ENSZ
Nela Kuburović

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.